Reptérépítőt keresnek: indul a közbeszerzés a vidombáki munkák kivitelezésére

Bíró Blanka 2017. november 16., 22:17

Meghirdették a közbeszerzési eljárást a Brassó–Vidombáki Nemzetközi Repülőtér kivitelezésére. Bár a műszaki terv már szeptember végére elkészült, a versenytárgyalást bürokratikus akadályok miatt most tudták meghirdetni.

Adrian Veştea Fotó: Facebook

Csak a közbeszerzéseket felügyelő hatóság két ízben küldte vissza a dokumentációt, hogy részletkérdéseket tisztázzanak. A napokban meghirdetik az országos elektronikus közbeszerzési rendszerben (SEAP) a gurulópályák, a kivilágítás és a csatornázás megépítésére vonatkozó licitet, tette hozzá a tanácselnök. A tervező Search Corporation számításai szerint

az építkezés ebben a szakaszban 9,2 millió euróba kerül, és az építkezés négy hónapig tart. A terv alapján öt új elemmel bővül a reptér,

megépítik az Alfa gurulóutat a kifutópálya és a repülőplatform között, ez 200 méter hosszú és 23 méter széles lesz. Kialakítják a platformot, ahol egyszerre három C-kategóriás repülőgép parkolhat. A harmadik elem a csatornázási rendszer, amely összegyűjti az esővizet a kifutópályáról, a gurulóutakról és a megállóból, és a Barca-folyóba vezeti a csapadékot. Megtervezték ugyanakkor a világítórendszert és a teljes kábelhálózatot.

A repülőtérre eddig mintegy 34 millió eurót költött a Brassó megyei és a vidombáki önkormányzat.

A megvalósíthatósági tanulmány 2006-ban készült el, 2013-ban megépült a kifutópálya. A befektetés teljes értéke 57,5 millió euró, ebből az összegből az otopeni-i után az ország második legnagyobb légi kikötője épülhet meg.