Szigorítana a kormány a közlekedési szabályokon

Kőrössy Andrea 2017. november 16., 16:06

A közeljövőben nemcsak azért járhat börtönbüntetés, ha valaki ittasan vagy tudatmódosító szerek hatása alatt vezetve okoz közúti balesetet, hanem az is bűncselekménynek minősülhet, ha a vétkes sofőr a baleset után fogyaszt alkoholt vagy illegális szereket.

Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

A kabinet szerdai ülésén fogadott el egy törvénytervezetet, amellyel a büntető törvénykönyvnek és a büntetőjogi perrendtartásnak többek között a közlekedési kihágásokra vonatkozó részét módosítanák. Eszerint

bűncselekménynek minősülhet, ha egy sofőr, aki halállal vagy sérüléssel járó közúti balesetet okoz, és a szerencsétlenség után, a biológiai mintavétel előtt alkoholt vagy tudatmódosító szert fogyaszt.

Ezért a cselekedetért egytől 5 évig terjedő börtönbüntetést és bírságot lehet majd kiszabni az elkövetőre. Amennyiben a bűncselekmény elkövetője tömegközlekedési járművet vagy veszélyes anyagokat szállító teherautót vezetett, illetve vezetőoktatói feladatait látta el, kettőtől 7 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki rá. A módosítás értelmében nem számítana bűncselekménynek, ha a balesetet elkövetett személy orvosi javaslatra fogyaszt tudatmódosító szert a mintavétel előtt.

A büntető törvénykönyv alapján egyébként

az is bűncselekménynek számít, ha valaki jogosítvány nélkül vezet traktort, illetve a nyilvántartásban nem szereplő traktort vezet, ebben egytől öt évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.


A kormány által elfogadott tervezet révén a tanúk védelmére vonatkozó 2002/682-es számú, a mediátori tevékenységet szabályozó 2006/192-es számú, valamint a bűnüldöző szervek által kiróható, szabadságkorlátozással járó intézkedésekre vonatkozó 2013/254-es jogszabályt is módosítaná. A javaslatok az alkotmánybíróság által hozott döntésekkel kívánják összhangba hozni a törvényeket. A törvénytervezetet a parlamentnek is el kell fogadnia.