Kolozsvári holokauszttúlélőről készült dokumentumfilm

Krónika 2017. november 16., 15:21

Kolozsváron mutatták be szerda este Csibi László Nussbaum 95736 című dokumentumfilmjét, amely a 88 éves, tordai származású, a kincses városban élő Nussbaum László holokauszttúlélő történetét dolgozza fel.

A Minerva-házban tartott premieren zsúfolásig telt a terem, a bemutatót követően az udvarhelyi származású, Kolozsváron élő filmrendező és a főszereplő beszélgetését követhették figyelemmel az érdeklődők.

A közel egyórás film tízórányi nyersanyagból készült el mintegy két év alatt.

Kolozsváron, Tordán és Buchenwaldban forgatták, ahonnan Nussbaum László 16 évesen tért haza.

Az alkotás otóberben elnyerte a Hollywoodi Nemzetközi Független Dokumentumfilmes Díjat, november 8-án pedig a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány 250 ezer forintos különdíját a Lakiteleki Filmszemlén.

1940 őszén a Nussbaum család a kettévágott Erdély határvidékéről, Tordáról, a jobb élet reményében a Magyarországhoz visszakerült Kolozsvárra költözött. Magyarságukat teljes mértékben akarták megélni, itt készült az életre a tizenéves László, akinek történetein keresztül a második bécsi döntést követő évek eseményei, élményei elevenednek meg. A téglagyárban eltöltött hetek után zsúfolt marhavagonba zárva vitték szüleivel és testvérével Auschwitz-Birkenauba, ahonnan a fiatal fiú a buchenwaldi táborba került. Szülei és kisebb testvére életüket vesztették Auschwitzban, az árván maradt Lászlót később a buchenwaldi munkatáborban érte a szabadulás.

A 95736-os számú fogoly elkobzott élete a küzdelem és megbocsátás története.

Nussbaum László a bemutatón elmesélte, 1945-ben hazatért Tordára, ahol rokonaihoz került, akik gyerekként kezelték, holott ő az átélt borzalmak hatására már felnőttnek érezte magát. A túlélő a háború borzalmait követő időszakot felidézve elmesélte azt is, hogy egy tordai temetés alkalmából rákérdeztek, miért nem rendíti meg a haláleset, ő pedig azt felelte, azért, mert túl sokszor szembesült a halállal a koncentrációs táborban.