Több megyében munkabeszüntetéssel tiltakoztak a mezőgazdasági ügynökség alkalmazottai

Hírösszefoglaló 2017. november 16., 13:39

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) több megyei igazgatóságának alkalmazottai tiltakoztak csütörtök délelőtt amiatt, hogy akár 30%-kal is csökkenhet a fizetésük január elsejétől.

Fotó: Sándor Csilla

Az APIA-alkalmazottak több helyen beszüntették néhány órára a munkát, volt, ahol az intézmény elé vonultak ki tüntetni.

Az APIA Hargita megyei kirendeltségének néhány tucat alkalmazotta például 9 óra után az intézmény megyei székhelye előtt tüntetett, tiltakozásul amiatt, hogy 2018 első napjától csökkenni fog a fizetésük.

A tiltakozók az APIA fővárosi alkalmazottaival egyenlő béreket követeltek. Képviseletükben Lázár István úgy nyilatkozott: megyeszerte 20–25 ezer hektárnyi területet kell leellenőrizzniük, ez nagyon sok munkát jelent, a bércsökkenést tehát semmi nem indokolja.

Lázár István azt is elmondta:

az előzetes számítások szerint a legtöbb alkalmazott esetében körülbelül 600 lejjel, de a vezetői tisztségeket betöltő alkalmazottak számára akár 2800 lejjel is csökkenni fognak a fizetések.

Hargita megyében 82 alkalmazottat foglalkoztat az ügynökség, közülük 76-an aláírták a tiltakozáshoz való csatlakozásról szóló nyilatkozatot.

A Szatmár megyei APIA alkalmazottai nem volnultak utcára, de „csak a legszükségesebb” munkát végzik el – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Gheorghe Mihalca igazgató.

Az intézményvezető elmondta, az új bértörvény értelmében az igazgatói fizetés 2800 lejjel, míg egy felső beosztású tanácsos fizetése körülbelül 600 lejjel fog csökkenni. „A tanácsosok és asszisztensek bére nem csökken” – tette hozzá Mihalca, aki arról is tájékoztatott, hogy egyes APIA-alkalmazottak 5000 lejes nettó fizetést kapnak jelenleg, de hétvégén és éjszaka is dolgoznak.

Az APIA dolgozói többek közt Olt, Botoşani, Gorj, Giurgiu megyében is tiltakoztak csütörtök délelőtt.