Teljesen átépítik a több mint száz éves iskolát Erdőszentgyörgyön

Gyergyai Csaba 2017. november 16., 12:18

Több mint ötmillió lejből épül új iskola Erdőszentgyörgyön, a Maros megyei város polgármestere a napokban írt alá finanszírozási szerződést a jelenleg is tanintézetként fungáló épület felújításáról és bővítéséről.

A múlt század elején épült erdőszentgyörgyi iskola rég megérett a korszerűsítésre

Az erdőszentgyörgyi polgármesteri hivatal csütörtöki tájékoztatása szerint Csibi Attila Zoltán polgármester november 14-én írta alá a finanszírozási szerződést Bukarestben. A megkötött megállapodás értelmében a Dózsa György út 5. szám alatt található, jelenleg is iskolaként működő épületet felújítja az önkormányzat, és hozzáépít egy új szárnyat. Az új rész a mostani épületnél jóval nagyobb lesz.

A jelenlegi Szent György Technológiai Líceum keretében működő elemi iskola épületét a század elején építette a magyar állam, a munkálatoknak az 1896-os milleniumi ünnepség alkalmával fogtak neki, az ingatlan 1905-re készült el. Az évek során több felújítási munkálatot is végeztek, de érdemleges változást nem hajtottak végre, így a több mint száztíz éves iskola azóta is eredeti formájában látható. A 2017-2018-as tanévben előkészítő és 1-4. osztályok működnek a jelenlegi elemi iskolában, azonban az épület olyan állapotba került, hogy szükségessé vált egy teljes felújítás. Mindez a falak és nyílászárók korszerűsítése, hőszigetelése, valamint a tantermek kifestése mellett többek között a villanyhálózat, a víz- és szennyvíz, illetve a gázvezetékek cseréjét is jelenti.

A helyi önkormányzat szerint mivel elemi osztályok az oktatási intézmény más épületeiben is működnek, nagyon szükségessé vált egy nagyobb, korszerűbb épület létrehozása, ahol a település valamennyi előkészítő, illetve 1-4. osztálya elfér.

Az iskola régi épületéhez új, szintén emeletes szárnyat toldanak, ezáltal megfelelő teret biztosítva a minőségi oktatásnak.

A látványterv alapján ilyen lesz az új tanintézet

A polgármesteri hivatal szerint a speciális épület olyan modern infrastrukturális változást jelent, amely biztosítja a minimális feltételeket a társadalmi és kulturális fejlődéshez, ugyanakkor megfelelő teret biztosít az oktatásnak és a játéknak egyaránt. A befektetés teljes összege 5,1 millió lej, ebből a pályázat útján nyert összeg 4,8 millió lej, amelyet a város a Nemzeti Fejlesztési Alapból hívott le. Az önkormányzat 2018-as évre szóló költségvetésébe foglalja bele a befektetéshez szükséges 320 ezer lejes önrészt.

Csibi Attila Zoltán, a kisváros polgármestere szerint az épület biztosítja majd az elemi oktatás modern és kényelmes formáját, reményei szerint pedig az új oktatási intézmény nagy eséllyel a szülők elégedettségét is kiérdemelheti, ami hozzájárul a város közössége utánpótlásának otthon maradásához is. „Célunk, hogy az erdőszentgyörgyi gyerekek itthon, városunkban tanuljanak, és a nem megfelelő körülményekre hivatkozva ne a környező települések oktatási intézményeibe írassák őket” – idézte az önkormányzat közleménye az elöljárót. Csibi Attila Zoltán hozzátette, a tanuláshoz való jog alapfeltétel az országban, ennek legfontosabb színtere az iskola, amely nemcsak oktatja és neveli a következő generációt, hanem személyiségfejlődéséhez is hozzájárul.

„Az oktatás a jövőnk bölcsője. Ha nem foglalkozunk az oktatással, olyan társadalmat nevelünk, amely néhány évtized múlva hatalmas hátrányt generál. Az iskola épületek korszerűsítése és a körülmények javítása mellett, az oktatás minőségének javítására is ugyanekkora figyelmet kell fordítsunk" – fogalmazott a városvezető.

A tervek szerint az új iskola épületének földszintje 841,27 négyzetméter, az emelet 834,36 négyzetméter lesz, a három szinten összesen 20 osztályterem, étkező, öltöző, tanári szoba, irodák, orvosi rendelő, raktár, illemhely is helyet kap. A felújítási és építkezési munkálatok kivitelezési ideje a közbeszerzési eljárás végétől számított 24 hónap. Egyébként az iskolaépület korszerűsítése és bővítése mellett az udvar is új arculatot kap. A térkövezett terek és járdák mellett gondosan kialakított zöldövezetet, sportpályákat is kialakítanak, és játszótér is szerepel a tervek között.