Veszélyeztetheti a Mátyás-szoborcsoportot a köréje tervezett korcsolyapálya

Kiss Előd-Gergely 2017. november 16., 11:20

A romániai építészkamara elnöke építkezési engedély hiányában törvénytelennek tartja a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport körül épülő korcsolyapályát, Oláh Emese alpolgármester viszont ugyanarra a törvényre hivatkozva magyarázza meg, miért legális a projekt.

Fotó: Biró István

A törvényesség és az illegalitás határán egyensúlyoz a Kolozsvár főterén építés alatt álló karácsonyi vásár, illetve az ehhez tartozó, a helyiek egy részének körében felháborodást kiváltó, a Mátyás-szoborcsoport körül kialakított korcsolyapálya.

A létesítményre sem műemlékvédelmi, sem építkezési engedélyt nem adtak ki, ugyanis a teret egy három cégből álló csoportnak öt évre bérbeadó polgármesteri hivatal nem kötelezte ezek igénylésére a vállalkozókat.

Többen úgy vélték, emiatt meg lehet akadályozni a műemléket potenciálisan veszélyeztető építkezést, a Krónikának nyilatkozó illetékesek azonban rámutattak: a projekt a törvényesség határán innen van, azaz bizonyos, a speciális helyzetre vonatkozó előírások miatt jogi szempontból nem lehet rajta fogást találni.

{K1}

Kolozsi Tibor szobrászművész, a Mátyás-szoborcsoport restaurálási projektjének vezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet:

műemlékvédelmi szempontból arra kell fokozott figyelmet fordítani, hogy a korcsolyapálya lebontásakor az olvadás miatt keletkező rengeteg vízmennyiség ne a műemlék környékén folyjon el.

„Inkább legális, mint nem”

Gergely Balázs önkormányzati képviselő ígéretéhez híven az elmúlt napokban utánanézett annak, hogy a szabadidős létesítmény jogi és műemlékvédelmi szempontból eleget tesz-e a törvényeknek. A Krónikának szerdán elmondta: sajnos a jogszabályok szerint a három hónapnál rövidebb ideig álló építmények esetében nem kell műemlékvédelmi engedélyt kérni. „Magyarán: mindez a törvényesség határán mozog, de inkább legális, mint nem” – fogalmazott.

Gergely Balázs szerint egy ilyen jelentőségű szobor esetében mindenképpen fontos lenne, hogy a műemlék biztonságát tekintsék elsődleges szempontnak.

„Ezek a dolgok aggályosak. Nem tudjuk, hogy a polgármesteri hivatalnál mennyire figyeltek oda ezekre a szempon­tokra, de mindenképpen a törvényesség keretén belül mozognak” – fejtette ki.

{K2}

A tanácsos arra is kitért: a magyar önkormányzati képviselőket nem tájékoztatták az ügyben, a testület által július 28-án elfogadott vonatkozó határozatban az szerepelt, hogy közbeszerzési eljárást hirdetnek a karácsonyi vásár megszervezésére, a konkrét tervekkel viszont csak az építkezés elkezdésekor találkoztak. Gergely Balázs leszögezte:

bár papíron nem lehet belekötni az építkezésbe, a tanácsosok és a műemlékvédő szakemberek feladata az, hogy figyeljék a fejleményeket, és abban az esetben, ha úgy látják, bármilyen formában kár éri a szobrot vagy környezetét, lépjenek időben közbe.

Kell vagy sem az építkezési engedély?

Ezzel szemben Şerban Tigănaş, a romániai építészkamara elnöke az Actual de Cluj hírportálnak leszögezte: építkezési engedély nélkül a korcsolyapálya megépítése egyértelműen törvénytelen. A szakember az építkezési engedélyek kiadását szabályozó 1991/50-es számú törvény 3-as cikkelyére hivatkozik. Úgy fogalmazott:

a polgármesteri hivatal „takarózhat azzal”, hogy engedélyezték a létesítményt, de „ez jogilag más lapra tartozik”, ettől függetlenül kötelező módon be kell szerezni az építkezési jóváhagyást az ideiglenes építményekhez is.

Iulia Perşa városházi szóvivő viszont a Krónikának azt nyilatkozta: a kiírásban éppen azért nem szabták feltételül az építkezési engedély igénylését, mert a szakértők szerint erre a törvények szerint nincs szükség.

Fotó: Biró István

Ennek magyarázatát már Oláh Emese alpolgármestertől tudjuk. Az elöljáró a Şerban Tigănaş által is említett törvényre hivatkozott, azonban annak 11-es cikkelyét hozta fel, amely szerint engedély nélkül is jóvá lehet hagyni az olyan ideiglenes építkezéseket, amelyeknek nem kell alapot ásni, egyenesen a talajra húzzák fel, és nem csatlakoztatják a városi közművekhez. A városháza ebbe a kategóriába sorolta a Főtéren épülő korcsolyapályát is.

Ha Tigănaşnak igaza lenne, akkor minden egyes színpad felépítésére is engedélyt kellene kérni, hiszen az is ott áll legalább egy hétig”

– magyarázta a civil foglalkozását tekintve ügyvéd alpolgármester. Hozzátette: a félreértést az okozhatta, gyakran a szakértők is vitatkoznak arról, hogy a törvény szerint szükség van-e, vagy sem adott esetekben építkezési engedélyre.

Kolozsi: oda kell figyelni a víz leeresztésére

Kolozsi Tibor szobrászművész, a műemlék bronzrestaurátora a Krónikának műemlékvédelmi szempontból úgy értékelt: a szoborcsoport egyelőre nincs veszélyben, csak az árthat neki, ha a jégpálya elbontásakor nem figyelnek oda a nagy mennyiségű elfolyó vízre, ami a jég elolvadása után keletkezik. A szakértő nem tartja valószínűnek, hogy most, miután már nagyjából megépült a pálya, fizikailag baj érheti a szoborcsoportot.

Problémát inkább az okozhat, ha a vizet a helyszínen engedik le, ebben az esetben fellazítja a talajt, amely emiatt tömörebb lesz, és előfordulhat, hogy megsüllyed a szobor.

„Képzelje el, hogy megázik a talaj, puhább lesz, és süllyedni kezd. Az épületek folyamatosan süllyednek a földbe, minél nedvesebb a talaj, annál jobban nyomódnak lefele. Ugyanez történik a többtonnás műemlékkel is – csak Mátyás király lovas szobra több mint tíz tonna, és ehhez jön még a talapzat kőrésze. Nem mindegy, hogy elázott talajon vagy száraz talajon áll” – magyarázta Kolozsi Tibor.

Hozzátette: a szobor felújításakor is gondot okozott, hogy nem volt egyenletes a talapzat, hiszen a 20. század elején még nem létezett betongerenda. A szoborcsoport a középső részénél nehezebb volt, mint a széleinél, ezért ott jobban süllyedt, emiatt keletkeztek a repedések is a talapzaton. Ez a folyamat folytatódhat, ha elázik a talaj, mondta a szakember, hozzátéve:

Ha beázik a talaj, senki nem tudja garantálni, hogy jó vége lesz ennek”
„Annyira törvényes, mint a Kolozsvári Magyar Napok”

Dan Tarcea, Kolozsvár nemzeti liberális (PNL) alpolgármestere egyébként határozottan állítja, hogy minden szempontból száz százalékig törvényes a karácsonyi vásár és a korcsolyapálya építési folyamata, sőt az elöljáró szerint ezek épp annyira legálisak, mint a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat, amelynek egyik fő helyszíne a Főtér. Tarcea rámutatott:

a Mátyás-szoborcsoportot kerítéssel veszik körbe, ez szerinte megfelelő védelmet fog biztosítani. Az alpolgármesternek ugyanakkor meggyőződése, hogy a korcsolyapálya is pluszvédelmet nyújt majd a szoborcsoportnak,

ezzel kapcsolatban megemlítette: „mindenki jól tudja”, hogy a kormányellenes tüntetések során többen felmásztak a műemlékre, hogy azon fényképezkedjenek.

Alexandra Crăciun, a főtéri vásárt szervező cég közkapcsolatokért (PR) felelős munkatársa eközben a helyi sajtónak azt nyilatkozta: minden szükséges engedéllyel rendelkeznek, ennek ellenére nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni egyik jóváhagyást sem.

Fotó: Biró István

Elmondása szerint a térrendezésben a kolozsvári Studio 49 építészcéggel dolgoztak együtt. Alexandra Crăciun arra is kitért:

tőlük származik az ötlet, hogy idén a Mátyás-szoborcsoport körül építsék fel a korcsolyapályát, szerintük ez dinamikusabb megoldás, az újítással ugyanakkor a nemzetközi trendeket követték.

A teret egyébként öt évre adták bérbe a BigTime Group, a Paledris és a Club Arena cégek alkotta csoportnak. A vásár „kiszervezésének” szükségességét azzal indokolták, hogy a városháza forrás- és személyzethiány miatt nem tudja hatékonyan ellátni ezt a feladatot.

{K3}

A Ziuadecluj.ro hírportál eközben arról számolt be, hogy a határozat értelmében a Főteret „bérbe vevő” magánvállalkozásoknak körülbelül napi 50 banit kell fizetniük négyzetméterenként. A portál kiszámolta, hogy a faházikók, a korcsolyapálya és a színpad összesen mintegy 1469 négyzetmétert foglal el, ez napi alig 734 lejes bevételt jelent a városkasszának.