Miniamnesztia: 1200-an szabadok, a bűnözés növekedésére figyelmeztetnek a szakszervezetek

Krónika 2017. november 16., 10:19

Több mint ezer elítélt szabadult a romániai büntetés-végrehajtási intézetekből a börtönbüntetéseket lerövidítő törvény hatályba lépése óta eltelt kevesebb mint egy hónap alatt. A szakszervezetek a bűnözési ráta emelkedésére hívják fel a figyelmet.

A büntetés-végrehajtási szakszervezeteket tömörítő országos szövetség ellentmond Tudorel Toader igazságügy-miniszternek, aki arról tájékoztatta a napokban a parlamentet, hogy a múlt hónapban hatályba lépett jogszabály alapján mintegy hatszázan kerültek szabadlábra. Ezzel szemben a szakszervezeti szövetség közölte: több mint 1200 elítéltet engedtek szabadon október 19-e, a börtönbüntetéseket lerövidítő törvény hatályba lépése óta.

A bukaresti parlament tavasszal fogadta el a túlzsúfolt börtönökben raboskodó elítéltek büntetésének lerövidítéséről szóló jogszabályt, amely minden elítéltnek harmincnaponként hat nappal lerövidíti a büntetését, ha olyan közös cellában raboskodik, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra, vagy egyéb szempontból nem megfelelőek a büntetés-végrehajtás körülményei.

A büntetés-végrehajtási szakszervezetek szövetsége szerint a hivatalos statisztikák arról árulkodnak, hogy a szabadlábra helyezett elítéltek nyolcvan százaléka visszaeső lesz, és szabadon engedését követő egy éven belül újabb bűncselekményt követ el.

„Becsléseink szerint a törvény alapján egy éven belül mintegy 8000 elítélt fog szabadlábra kerülni, ami azt jelenti, hogy a bűncselekmények száma mintegy ötezerrel fog emelkedni a bűnözés normális üteméhez képest” – állapították meg a szakszervezetek, amelyek szerint a lakosságnak jogában áll tudnia, pontosan hány rablót, nemi erőszaktevőt, tolvajt és gyilkost „eresztenek szélnek” a hatóságok. A szövetség szerint mindzonáltal nem igaz Tudorel Toader ama állítása, miszerint a romániai büntetés-végrehajtási intézetekben 25 093 elítéltet tartanak fogva, a valós szám ugyanis 24 336.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) eddig több mint ötszáz romániai panaszosnak ítélt meg kártérítést, a börtönökben uralkodó körülmények ugyanis sértik az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kínzás és megalázó büntetés tilalmáról szóló cikkét. A román börtönökből nyolcezer elítéltet kellene szabadon bocsátani a jelenlegi létszámból ahhoz, hogy – az EJEB szabványainak megfelelően – minden rabra jusson legalább négy négyzetméternyi hely. Nemrég Sorin Dumitrașcu, a büntetés-végrehajtási intézetek országos vezérigazgatóságának volt vezetője is úgy vélekedett, hogy a most szabadult elítéltek nyolcvan százaléka egy éven belül visszaesik, újabb bűncselekményt követ el, így a hazai börtönök zsúfoltságát a mostani törvény csak átmeneti jelleggel enyhíti.