Óriási megtiszteltetésnek veszik, hogy Bukarestben alszik az amerikai külügyminiszter

MTI 2017. november 15., 22:58

Bukarestbe érkezett szerda este Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége szerint azonban az ázsiai körútjáról visszatérő Tillersonnak nincs hivatalos programja a román fővárosban, mindössze az éjszakát tölti ott.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Fotó: MediaPunch/IPX

Az értesülést elsőként a bukaresti szociálliberális kormánytöbbséghez közel álló DCNews.ro hírportál közölte, hozzátéve, hogy Tillerson azt kérte: kezeljék diszkrécióval látogatását. A portál szerint Tillerson – aki külügyminiszteri kinevezése óta nem járt Bukarestben – csak Teodor Meleșcanuval, a román diplomácia vezetőjével találkozik Bukarestben, mielőtt továbbindul.

A Profit.ro hírportál úgy tudja, Meleșcanu már a repülőtéren várta Tillersont, akinek a repülőgépe egy „műszaki megállót” iktatott be Mianmarból hazatérőben.

A váratlan látogatást kommentáló román hírtelevíziók kiemelt jelentőséget tulajdonítottak annak, hogy Tillerson – az Egyesült Államok számos európai szövetségese közül – Romániát szemelte ki útja megszakítására.

A megszólaltatott elemzők ezt egyrészt a kiváló román-amerikai kapcsolatokkal magyarázzák, és azzal, hogy Románia több milliárd dollár értékű amerikai hadi felszerelés beszerzésére kötelezte el magát.

A bukaresti média azt is megemlítette: Tillerson külügyminiszteri kinevezése előtt azt az ExxonMobil olajipari vállalatcsoportot vezette, amely ígéretes gázlelőhelyeket fedezett fel és akar kitermelni a Fekete-tenger román felségterületén.