Megakadályozta a karhatalom az országzászló felvonását Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2017. november 15., 19:23

A prefektúra és a csendőrség megakadályozta szerda délután a címeres magyar országzászló felvonását Sepsiszentgyörgyön, ahol felszólították a polgármestert és az MPP helyi vezetőjét: fújják le a rendezvényt, különben terrorizmussal vádolják meg őket.

Kulcsár Terza József és Bedő Zoltán jelentette be, a hatalom nem engedi, hogy felhúzzák a lobogót, mi több, terrorizmus vádjával fenyegették őket Fotó: Bíró Blanka

Megakadályozta a Kovászna megyei prefektúra és a csendőrség szerda délután, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) képviselői felvonják a címeres magyar lobogót a sepsiszentgyörgyi Erzsébet-parkban. A politikai alakulat a magyar országzászló 75 évvel ezelőtti sepsiszentgyörgyi felvonásának emlékére szervezett kültéri történelmi kiállítást a megyeszékhely parkjában, az eseményen több százan vettek részt.

Az egykori helyszínen felállították a talapzat méretarányosan lekicsinyített mását, és a tervek szerint a megemlékezés keretében felvonták volna az országzászlót is, erre azonban végül nem kerülhetett sor.

Már a beharangozott időpont előtt gyülekeztek az emberek, ám a rendőrök és a csendőrök a szokásostól eltérően nem a háttérbe húzódva, hanem látványosan, demonstratív módon vonultak a helyszínre. A szervezők is feszülten egyeztettek, több ízben tárgyaltak a karhatalom képviselőivel.

A program szerint 17 órakor kezdődött az ünnepség, melynek első mozzanataként Miklós András, a kiállítás ötletgazdája köszöntötte az embereket, majd megjegyezte, 75 évvel ezelőtt, az országzászló felvonása alkalmával a helybeliek szabadon megélhették a magyar nemzethez való tartozást. „Ez adjon nekünk erőt a továbbiakban, szülőföldünk nem eladó, a jövőnkről nem mondunk le” – jelentette ki Miklós András.

Fotó: Bíró Blanka

Ezt követően József Álmos helytörténész tartott előadást az országzászló-mozgalomról, és a sepsiszentgyörgyi eseményekről. Elmondta, a 75 évvel ezelőtt felhúzott zászló egyik oldalára Magyarország középcímerét hímezték, felette az „Így volt, így lesz!” felirattal, a másik oldalán Sepsiszentgyörgy címerét és fölötte a feliratot: „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!”

A rövid kultúrműsort követően került volna sor a zászlófelvonásra, ám ehelyett Kulcsár Terza József parlamenti képviselő, az MPP Kovászna megyei szervezetének elnöke és Bedő Zoltán közíró léptek elő, kezükben a zászlóval, és bejelentették: a hatalom nem engedi, hogy felhúzzák a lobogót, mi több, terrorizmus vádjával fenyegették őket.

A tömeg pfujolt, többen skandálni kezdték, hogy „Vesszen Trianon!”, valamint azt, hogy „Székelyföld nem Románia!”, ám a részvevők rövid idő alatt lecsendesítették egymást. Bancea Gábor református lelkész áldást mondott, majd a tömegből kilépett egy férfi, egy rúdon hozott székely zászló mellé feltűzte az országzászlót, s a magyar és a székely himnusz eléneklése alatt végig a magasba tartotta a jelképeket.

Fotó: Bíró Blanka

Kulcsár Terza József lapunknak elmondta, Antal Árpád polgármesterrel együtt átiratot kaptak a prefektúrától és a csendőrségtől, melyben felszólították őket, hogy fújják le a rendezvényt, különben irredentizmussal, terrorizmussal vádolják meg őket. „Úgy döntöttünk, nem hagyjuk, hogy kitépjék a zászlót a kezünkből. A talapzat és a zászló ezután – mától – a Székely Nemzeti Múzeumban lesz megtekinthető. Bukarestben is szóvá teszem az ügyet. Elfogadhatatlan, hogy egy demokratikus államban nem lehet megszervezni egy megemlékezést. Nem ijedtünk meg, az autonómiaharcot folytatjuk” – szögezte le a parlamenti képviselő.

Mint ismeretes, Kulcsár Terza József hétfői sajtótájékoztatóján még úgy fogalmazott, reméli, hogy „a románok nem fogják »kiforgatni«, és a magyarellenes diskurzus eszközövé tenni a megemlékezést”. Ehhez képest a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma szerdai  közleményében hangot adott felháborodásának a rendezvény miatt.

Állásfoglalásukban felszólították a hatóságokat, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a jövőben ne kerülhessen sor hasonló „provokatív, nemzetellenes megmozdulásokra”.

Rámutatnak, a helyi magyar sajtóból értesültek a sepsiszentgyörgyi rendezvényről, amely szerintük nosztalgikus, neo-revizionista, és románellenes. „Románia nemzeti ünnepe közeledtével ez a rendezvény egy újabb provokáció a román egységes nemzetállam integritására nézve, újabb bizonyítéka a románok megalázásnak, akik annyit szenvedtek a horthysta megszállás alatt” – olvasható a közleményben. A fórum vezetői szerint súlyosbító körülmény, hogy a megemlékezést egy parlamenti képviselő kezdeményezte és koordinálja.