Bérelmaradásra, katonai nyugdíjra megy a pénz a költségvetés-kiigazításból

MTI 2017. november 15., 18:52

Elfogadta a román kormány szerdán az idei második költségvetés-kiigazítást, és kiderült: Bukarest hivatalosan is 6,1 százalékos gazdasági növekedésre számít 2,96 százalékos államháztartási hiány mellett.

Fotó: Gov.ro

A Mihai Tudose vezette kabinet felfele módosította az idén remélt gazdasági növekedést a szeptemberi első költségvetés-kiigazításkor közölt 5,6 százalékhoz képest. Az év elején a kabinet még 5,2 százalékos növekedéssel számolt, de az idei évben a hazai össztermék (GDP) várakozáson felül nőtt.

Kedden közölte az országos statisztikai intézet, hogy a GDP az első kilenc hónapban 7 százalékkal bővült. Mihai Tudose miniszterelnök és Ionuț Mișa pénzügyminiszter a szerdai kormányülésen kijelentették, hogy az államháztartási hiány év végén nem haladja meg majd GDP-arányosan a 3 százalékot.

A kiigazítás következtében Románia 842,5 milliárd lejes (183,1 milliárd euró) GDP-re számít, a kiadások 503,8 millió lejjel, a bevételek 280,2 millió lejjel nőnek.

A kiigazítás következtében főleg tanárok bérelmaradásait, a gyermekvédelmi rendszer kiadásait, a fogyatékos személyek juttatásait, a katonai nyugdíjakat, valamint egészségügyi programok finanszírozását fedezik. Kevesebb pénz jut az üzleti környezet minisztériumának (mínusz 78,5 millió lej), a pénzügyminisztériumnak (mínusz 52,9 millió lej), a fejlesztési minisztériumnak (összességében mínusz 43,7 millió lej, de 71,5 millióval megemelték a helyi fejlesztések országos programjának keretét), a művelődési minisztériumnak (mínusz 27,8 millió lej), a környezetvédelmi minisztériumnak (mínusz 27,4 millió lej) – derül ki a kormány közleményéből.