Földcsuszamlástól tartanak Brassó egyik városrészében

Kőrössy Andrea 2017. november 15., 13:01

Földcsuszamlástól tartanak a Brassó Bolgárszeg negyedében élők, elmondásuk szerint ugyanis egy beruházó több tömbház építését tervezi a környéken, emiatt pedig ki fogják vágni a Cenken elterülő erdő egy részét.

Illusztráció

A Mediafax hírügynökség beszámolója szerint a helyszínen a napokban függesztettek ki több táblát, amelyeken a hamarosan elkezdődő befektetésről értesítik a lakókat. Az egyik helybéli arról számolt be, hogy a táblákat valamikor október végén helyezhették ki jellemzően olyan területeken, ahol kevesen járnak.

Az értesítés szerint a lakók november 26-áig fogalmazhatnak meg észrevételeket a projekt kapcsán, amelynek keretében kilenc – alagsorral, földszinttel, két-két emelettel és manzárddal rendelkező – társasházat építenek.

A helyiek egyrészt elképzelni sem tudják, hogy a meglehetősen szűk utcákon hogyan jutnak el az építőtelepre a munkagépek, ugyanakkor attól tartanak, hogy a szükséges fakivágások miatt földcsuszamlás-veszélyes lesz a terület.

A polgármesteri hivatal arról tájékoztatta a Mediafaxot, hogy a beruházó városrendezési bizonylatokat igényelt a hivataltól, mivel azonban speciális, „sérülékeny” helyszínről van szó, a brassói főépítész elrendelte, hogy előbb szervezzenek közvitát a beruházásról. Ezt követően állíthatja ki a befektető az úgynevezett területi városrendezési tervet (Planul Urbanistic Zonal – PUZ), majd a városháza újabb közvitát tart.

Ezt a tervet a megyei önkormányzatnak is el kell fogadnia, a tulajdonképpeni beruházásra pedig csak ezt követően bólinthat rá a helyi tanács.

Sorin Toarcea városházi szóvivő rámutatott: hosszadalmas eljárásról van szó, a beruházó ráadásul még nem is nyújtotta be az összes kért dokumentumot, így nem tudják elindítani a közvitát. A beruházó képviselői egyelőre nem kívántak nyilatkozni az ügyben a Mediafaxnak.