Kémkedéssel gyanúsított szerb állampolgárt utasított ki Románia

Hírösszefoglaló 2017. november 15., 10:46

Nemkívánatos személlyé nyilvánítottak Romániában kedden egy szerb állampolgárt, aki a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szerint egy - meg nem nevezett - idegen hatalom számára kémkedett.

Fotó: Veres Nándor

A SRI közleménye szerint a 42 éves, a Csetnik Mozgalom nevű szerb félkatonai csoportot vezető Bratislav Zivkovic a 2014 és 2015 közötti időszakban az oroszbarát szakadárok oldalán harcolt a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben. Az idén többször járt Romániában, ahol titkos dokumentumok és katonai objektumok iránt tanúsított érdeklődést, írta az MTI.

A Hotnews.ro hírportál úgy tudja, Zivkovic a Fekete-tenger partvidékén lévő radarokat és a térségben működő Mihail Kogalniceanu román-amerikai katonai támaszpontot fotózta.

Zivkovic állítólag hétfőn hagyta el Románia területét Bulgária irányába, miután lefényképezett néhány - a SRI által számára „csaliként” készített - dokumentumot, amelyekről azt hitte, hogy titkos információkat tartalmaznak egy szatmári radarról.

A SRI szerint Zivkovic nem jutott hozzá semmilyen államtitokhoz, mivel azonban nemzetbiztonsági kockázatnak tekintik, a SRI nemkívánatos személlyé nyilvánítását kezdeményezte.

A bukaresti táblabíróság keddi döntése értelmében 15 évig Bratislav Zivkovic nem léphet be Romániába.