Erőskezű edzővel ráznák fel a Sepsi OSK-t: Eugen Neagoe a háromszékiek új trénere

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. november 14., 17:10

Eugen Neagoe lett a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK élvonalbeli labdarúgócsapatának új vezetőedzője. A kedden bemutatott szakember a Medgyes elleni összecsapáson debütál.

Eugen Neagoe (archív felvétel) Fotó: Youtube

Eugen Neagoétól várják a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-nál, hogy kimozdítsa az összetett 12. helyén álló élvonalbeli labdarúgócsapatot abból a holtpontból, amelyet az elmúlt fordulók eredménytelensége okozott. Az 50 éves, Dolj megyei származású új vezetőedző keddi bemutatásakor a háromszéki klub tulajdonosa,

Diószegi László elismerte, hogy amikor Valentin Suciuval szerződést bontottak, a székelyudvarhelyi László Csabával tárgyaltak két hétig, de az évek óta külföldön dolgozó szakember – mint ismert – a skót Dundee United másodosztályos együttesét választotta helyettük.

Utána a Kolozsvári CFR-t 2012–2013-ban edző Anonio Conceicaóval vették fel a kapcsolatot, de a portugál döntésére nem tudtak várni, mert azonnali megoldásra volt szükségük.

„Úgy gondoltuk, hogy egy olyan új edzőre van szükségünk, aki fel tudja élénkíteni a csapatot, segít kilábalni a hullámvölgyből" – hangsúlyozta Diószegi. Négy-öt név szerepelt a potenciális jelöltek listáján, de

Neagoe volt az egyedüli, akiről mindenkinek csak pozitív véleménye volt.

A Craiova, a Vasas, a Ferencváros és a Dinamo egykori csatárát győzködniük sem kellett: mintegy két és fél óra tárgyalás után hétfő este aláírták a szerződést. Hogy mennyi időre, azt nem árulták el. Diószegi csak annyit mondott, hogy a Sepsi OSK-nál mindig is hosszú távra terveznek, de az edzők sorsáról rendszerint az eredmények döntenek.

Pozitív volt az őszintesége és a gyorsasága. Egy pillanatig nem habozott. Végre egy olyan edzőnk van, aki nem fog félni a játékosoktól, hanem tőle fognak félni. A beszélgetés alapján erőskezű edzőnek tűnik”

– méltatta a klub tulajdonosa.

Fotó: Facebook/Sepsi OSK

A korábban a Craiovai Universitatea edzőjeként is tevékenykedő Neagoe legutóbb a Iași évonalbeli csapatát irányította a Liga 1-ben, amellyel egy bravúros, tizenöt fordulón át tartó veretlenségi sorozatot kipipálva, az alsóházi rájátszást magabiztosan nyerve a hetedik helyen zárt az elmúlt szezonban. A szakember szerint ezt nem lehetetlen megismételni, de jelen pillanatban csak annyit ígérhet, hogy minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy jól focizzanak.

A cél az élvonalban való bennmaradás. Meggyőződésem, hogy ez megvalósítható, különben nem jöttem volna”

– szögezte le. Elmondása szerint látta a Sepsi OSK eddigi összes Liga 1-es meccsét, de a téli átigazolási szezonra csak a játékosok személyes megismerése után tud tervet készíteni. „Mindig van hely a jobbnak" – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a szünet előtti meccseken a játékosoknak még van lehetőségük bizonyítani helyüket a csapatnál.

Neagoe nem érkezett egyedül: Sebastian Moga másodedzőt is magával hozta, de mint azt Kertész Dávid, a Sepsi OSK alelnöke közölte: az eddigi segédedző, Kulcsár László is a háromszéki együttesnél folyatja a munkát. Az elmúlt két fordulóra a csapat irányításával ideiglenesen megbízott Nagy Sándor játékosmegfigyelőként marad a klubnál.

Ez a negatív sorozat újdonság a klub életében, ezért nekünk, a vezetőségnek is nehéz kezelnünk. Ezért kerestünk egy tejesen más mentalitású edzőt. Úgy véljük, hogy csak így mozdulhatunk ki ebből a holtpontból. A szurkolóknak pedig mindig ugyanaz az üzenet: legyünk együtt”

– mondta az alelnök.

Hazai pályán még nem biztos, hogy idén bemutatkozhatnak, mert a korábbi tervekkel ellentétben még nem fejeződött be teljesen a szentgyörgyi stadion felújítása. Kertész kifejtette: a lelátókon még dolgoznak, de a vendégöltöző és a sajtótájékoztatókra szánt terem tatarozása is hátravan. A katasztrófavédelmi engedély igényléséhez már folyamatban van az iratok összeállítása, de a mérkőzések tévéközvetítéseit már megszervezték a ligával, így csak utólagos módosítással tudnák hazai pályán fogadni a Dinamót december első hétvégéjén.

Diószegi ugyanakkor bízik abban, hogy ez sikerülni fog, ezért is kímélték a három hónap alatt rendbetett pályát és játszották le Brassóban a Hermannstadt elleni barátságos meccsüket is. Ott már amúgy rendkívül rossz állapotban van a stadion gyepszőnyege – amelyet egy helyi együttes és két ificsapat is használ –, a „pluszterhelés” már negatívan befolyásolta azt.

Szögezzük le, nem a mi hibánkból nem tudunk még itthon játszani”

– magyarázta Diószegi, rámutatva, hogy a lelátók építéséhez rendelt konténerek több mint egy hónapot késtek.

Neagoe irányítása mellett a Sepsi OSK a hétvégi 18. fordulóban még biztosan a Cenk alatti városban fogadja majd a Medgyesi Gaz Metant, amely az összetett 13. helyén, egypontos hátránnyal követi őket.