Ady Endre emlékezete Nagyváradon: 140 év 14 hónap alatt az ünnepi eseménysorozaton

Molnár Judit 2017. november 14., 14:41

A költő születésének 140. évfordulóján, november 22-én kezdődő és halálának 100. évfordulójáig, 2019. január 27-ig tartó eseménysorozatot szerveznek Nagyváradon – jelentették be az Ady Endre Emlékmúzeumban.
 

Meleg Vilmos és Imre Zoltán Fotó: Molnár Judit

Nagyszabású rendezvénysorozatot tervez a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum az állami filharmóniával közösen a költő születésének közelgő 140. évfordulójától, vagyis november 22-től kezdődően. Az események stílszerűen 2019. január 27-ig, Ady halálának 100. évfordulójáig tartanak, a sorozat címe 140 év 14 hónap alatt – jelentették be kedden az emlékmúzeumban.

Imre Zoltán igazgató köszönetnyilvánítással kezdte, kiemelve a polgármesteri hivatal illetékeseinek spontaneitását, amivel az ő megkeresésére reagáltak, ugyanis azt javasolta, hogy rendbe kellene hozni a múzeum előtti Ady-szobor közvetlen környezetét.

A leszakadt kerítést, a szobor körüli részhez vezető kiskaput megjavították, kikövezték a folyton sáros sétányt, vagyis minden megoldódott, a november 22-i születésnapi koszorúzást már nem fogják zavarni a kellemetlen körülmények.

A köszönet után Meleg Vilmos színművésszel, a filharmónia menedzserével együtt ismertették a születési évforduló programajánlatát, melyet olyan rendezőelv szerint alakítottak, hogy ne csak a minden évben elhangzó beszédek és szavalatok szerepeljenek a programban, de – különös hangsúllyal Ady gyerek- és fiatalkorára, egészen Váradra érkezéséig – irodalmi beszélgetés és zene is.

Meleg Vilmos kiemelte, hogy véleménye szerint a sok megzenésített Ady-vers jogán a filharmónia is méltán csatlakozik az ünnepi programhoz, érdekességként pedig elmondta, hogy Lászlóffy Zsolt, a filharmónia karigazgatója a két fellépő énekes, Tasnádi Ferenc és Ferencz Vilmos hangfekvésének leginkább megfelelő megzenésítéseket válogatott, zongorán pedig Radó Judit kísér majd. Több ismert verset fognak elénekelni, de például A Tisza parton, amihez nemcsak egy zeneszerző írt dallamot, többször is elhangzik, a szavalatokkal kapcsolatban pedig Meleg Vilmos azt mondta, egyszemélyes Ady-tolmácsolással készül: néhány verset ő maga fog elszavalni.

Imre Zoltán múzeumigazgató fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy

nemcsak a születési, illetve a halálozási évfordulóról akarnak megemlékezni, hanem tervei szerint minden hónapban szeretne egy-egy újabb kiállítással kedveskedni az érdeklődőknek.

Főszerepet kap majd az íróasztal, amiről szakértők állítják, hogy Ady munkaasztala volt, és állítólag a később mellé leülő fiataloknak Fehér Dezső főszerkesztő mindig azt mondta: írjanak úgy, mint Ady. Imre Zoltán azt tervezi, hogy aki majd leül az íróasztalhoz, ha akar, bármilyen témával kapcsolatosan írhat, kedve szerinti műfajban, a feltétel az, hogy az írás szellemiségében közel álljon Adyéhoz.

Az íróasztal a megemlékezést követő naptól, november 23-tól kezdve várja a melléülni bátor látogatókat, s ha lesz elég érdeklődő, akkor Imre Zoltán az írásokból külön kiállítást ígért.

Meleg Vilmos elárulta még, hogy a tizennégy hónapnyi rendezvény-sorozat záró eseménye a költő halálának 100. évfordulóján előadandó Ady-műsora lesz, amelyet zömében istenes versekből állított össze A menekülő Élet címen.