Rostás Szabolcs 2017. november 13., 23:11

Bukás

Az akkor ellenzékben lévő szociáldemokrata párt (akkori nevén PDSR) vezetői – Adrian Năstaséval és Miron Mitreával az élen – és szimpatizánsai demonstratívan felvonultak a nyomozó hatóság székháza elé, hogy támogatásukról és szolidaritásukról biztosítsák Gabriel Bivolarut, az alakulat parlamenti képviselőjét abból az alkalomból, hogy különböző gazdasági bűncselekmények miatt vádat emeltek ellene.

Az azóta eltelt két évtized történései kegyetlen fricskát tartogattak valamennyiüknek. A meghurcolt politikusként, az ügyészség áldozataként beállított Bivolarut nem sokkal később 2200 milliárd régi lej elsikkasztásáért öt év, 2015-ben pedig további adócsalás és pénzmosás miatt 11 év letöltendő börtönre ítélték. Hasonló sorson voltak kénytelenek osztozni az igazságszolgáltatásra nyomást gyakorló baloldali vezérek is, akik közül Năstase és Mitrea azóta szintén megjárta a börtönt.

Lám, megismétlődik a történelem a román szociáldemokraták számára. Az időközben PSD-re keresztelt alakulat vezetői és hívei hétfőn a korrupcióellenes ügyészség székháza előtt tartottak erődemonstrációt, fennen hangoztatva Liviu Dragnea pártelnök ártatlanságát. A baloldali párt mindenkori vezetői gyakorlatilag két évtizede mást sem csinálnak, mint folyamatosan aláásni próbálják a román igazságszolgáltatás függetlenségét, politikai rendőrségnek beállítva az ügyészséget, kompromittálva, lejáratva a bíróságok tevékenységét.

Bár az RMDSZ egyik veterán honatyája szerint a hazai közvélemény egy része, valamint a brüsszeli és washingtoni illetékesek súlyosan tévednek, és szó sincs arról, hogy a szocdemek a saját bőrüket igyekeznek menteni, a napnál is világosabb, hogy az igazságügyi szervek térdre kényszerítését szolgálják a tavaly decemberi választások nyomán hatalomra került balliberális koalíció kormányzati és parlamenti kezdeményezései.

Năstaséék annak idején ellenzéki pozíciójukkal, később pedig Traian Băsescu ügyészállamával magyarázták az ellenük indított eljárásokat, manapság az ügyészség és a titkosszolgálatok összefonódására, a mély, a párhuzamos államra divat hivatkozni, ha valaki bizonygatni akarja ártatlanságát.

Az ügyészség lépése után Dragnea várhatóan még hevesebb támadást intéz az igazságszolgáltatás ellen, megpróbálva teljesen hitelteleníteni a DNA tevékenységét. Nem számol azonban a több évtizedes, pártbeli kollégái által már megismert tanulsággal: a sorsát senki sem kerülheti el, és minél magasabb pozícióba kerül egy politikus, annál nagyobbat bukhat.

{K1}