Elutasította a szenátus március 15. ünneppé nyilvánítását

Krónika 2017. november 13., 18:22

Elutasította a kétkamarás bukaresti parlament szenátusa hétfőn azt a törvénytervezetet, amely hivatalos ünneppé nyilvánítaná március 15-ét a romániai magyarok számára.

Fotó: Pál Árpád

Az RMDSZ törvényjavaslatát csak 8 szenátor támogatta, 11-en tartózkodtak, 82-en pedig a tervezet elvetésére szavaztak.

A kezdeményezők nevében Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője arra hívta fel kollégái figyelmét, hogy március 15. a magyar nemzet legnagyobb ünnepe.

Emlékeztetett: az elmúlt 27 évben az államfők és miniszterelnökök üdvözölték a magyar közösséget az ünnep alkalmából, és számos román politikus is részt vett az ünnepségeken, majd számos román politikusi üdvözletből idézett. Ezt követően leszögezte: az ünnep nem a románok ellen irányul.

Akárcsak a tervezet október közepi vitáján,

ezúttal is Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke szólalt fel a tervezet ellen, amelyet a románok megalázásaként jellemzett,

mondván: az RMDSZ úgy szeretné nemzeti ünneppé tenni március 15-ét, hogy közben nem tartja ünnepnapnak december elsejét, a románok nemzeti ünnepét.

A tervezetet délelőtt a szenátus emberi jogi, egyházi és kisebbségügyi bizottsága is elutasította. A román többség arra hivatkozott, hogy már elfogadtak egy olyan javaslatot, amelynek értelmében december 18-át az összes nemzeti kisebbség ünnepévé nyilvánítják.

{K1}

Gabriel Botnariu, az RMDSZ-szel parlamenti támogatási megállapodást kötő PSD szenátora szerint nem indokolt, hogy külön ünnepük legyen a tatároknak, a romáknak vagy a magyaroknak, ha már létezik ez az ünnepnap. Múlt héten a közigazgatási bizottság is elutasította a tervezetet. A javaslatról a képviselőház mondja ki a végső szót.

A tervezet lehetővé tenné a magyarlakta települések, valamint a megyék önkormányzatai és intézményei számára, hogy ünnepségeket szervezzenek ezen a napon, és ezek költségét az általuk kezelt költségvetésből fedezzék. A romániai munkáltatók kérésre szabadnapot adhatnának március 15-én magyar alkalmazottaiknak, a magyarság ünnepéről pedig különkiadásokban számolna be a román közszolgálati televízió és rádió.