Közösen elszavalt Arany-verssel ünnepelték Nagyszalontán is a magyar nyelv napját

Kiss Judit 2017. november 13., 17:00

Az egész Kárpát-medencében megünneplik hétfőn a magyar nyelv napját. Erdélyben és Magyarországon szavalóversenyeket, díjkiosztókat tartottak.

A nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum diákjai a Csonkatorony mellett található Arany-palota galériájában, debreceni diákok pedig a Református Kollégium Oratóriumában szavalták egyszerre, közösen Arany János A legszebb virág című versét. A szalontai gyerekek virtuálisan bekapcsolódtak az Országházban tartott magyar nyelv napi rendezvénybe is.

A magyar Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává annak emlékére, hogy 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá – államnyelvvé – tévő törvényt.

A kétszáz éve született Arany János szülővárosában a költő nevét viselő gimnázium diákjai közül negyvenen szavalták el A legszebb virág című költeményt

– mondta el a Krónikának Doszlop Andrea, a tanintézet magyartanára. Kifejtette, nyolcadikos és tizenegyedikes diákok mondták el a verset az Arany-palota galériájában. Az óvodások is szavaltak az eseményen, 50 nagyszalontai kisgyerek ünnepelte ugyanott a magyar nyelv napját.

Az Arany János Elméleti Líceum kerítését végig Arany-idézetekkel plakátoltuk ki, amelyeket a gyerekek választottak, többek közt az Epilógus, az Erdély, A fülemile, a Toldi estéje című költeményekből. Mind-mind üzenetértékű részletekről van szó, a 21. század emberéhez szólnak így a diákok Arany szavaival”

– mondta el Doszlop Andrea.

Kifejtette, a nagy közös szavalást Erős Zsuzsa magyartanárnő irányította, a gyerekek pedig lelkesen vettek részt, hiszen tudatában vannak annak, hogy a városukban kétszáz éve született költőóriás szavai ma is aktuálisak, ugyanakkor azt is tudják, hogy szalontai fiatalokként küldetésük, hogy tovább örökítsék Arany életművének szeretetét.

Doszlop Andrea azt is elmondta, a bicentenáriumi Arany-emlékév jegyében számos tevékenységbe kapcsolódtak be korábban is a gyerekek, többek közt megjelenítették színpadon a Tengeri hántás című balladát, megszervezték az immár hagyományosnak számító Arany János irodalmi vetélkedőt az 5–8., illetve a 9–12. osztályosok számára. A magyar nyelv napjának megünneplése az Országházban is zajlik, Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya mondott köszöntőt. A magyar nyelv közös ünneplésében a tervek szerint óvodáskorú gyermekek Tamkó Sirató Károly, Kiss Dénes, Bella István, Fecske Csaba és Darázs Endre verseivel vettek részt.