Beindította a bűnvádi eljárást a DNA Liviu Dragnea PSD-elnök ellen

Krónika 2017. november 13., 12:24

Szervezett bűnözői csoport létrehozásával, európai uniós források illetéktelen lehívásával és hivatali visszaéléssel gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség Liviu Dragnea PSD-elnököt a Tel Drum-ügyben.

Fotó: Agerpres

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hétfő délben kibocsátott közleményében jelentette be, hogy bűnvádi eljárást indított a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ellen. A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikus a nyomozó hatóság szerint még Teleorman Megye Tanácsának egykori vezetőjeként követte el a feltételezett bűncselekményeket. Dragneán kívül további nyolc személy ellen folyik bűnvádi eljárás ugyanebben az ügyben.

Liviu Dragnea gyanúsított a Teleorman Megyei Tanács elnökeként közigazgatási alkalmazottakból és üzletemberekből álló bűnözői csoportot hozott létre

(...) azzal a céllal, hogy törvénytelen módon, országos és európai alapokból, hivatali visszaélés, csalás, adócsalás, pénzmosás, és nem nyilvánosságnak szánt adatok felhasználása, vagy ezek jogosulatlan személyek rendelkezésére bocsátása bűntettének elkövetésével nagy összegű támogatásokat hívjanak le” – állítják az ügyészek az Agerpres szerint.

Liviu Dragnea minden ellene hozott vádat „kategorikusan” visszautasít. „Ma az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnél voltam, hogy átvegyem a harmadik ügyiratcsomót. Nem mondhatok erről túl sok részletet. (...) Minden vádat kategorikusan visszautasítok. Évek óta hangoztatom és most is fenntartom, hogy a szóbal forgó kereskedelmi vállalattal nem állok pénzügyi viszonyban” – jelentette ki Dragnea. 

Első számú gyanúsított az ügyben a DNA szerint Dragneához közel álló Marian Fișcuci üzletember, aki a DNA szerint névleg a Tel Drum kereskedelmi társaság többségi részvényese. Ugyancsak szervezett bűnözői csoport létrehozásával, továbbá adócsalással és hivatali hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják Petre Pitiș egykori Teleorman megyei önkormányzati képviselőt, Neda Floreát (mindketten a Tel Drum munkatársai), Ion Florian és Daniel Neagoe vállalkozókat, két másik cég képvizelőjét, Mugur Bățăușt, Marin Predescut és Victor Pipereát, a Teleorman megyei közgyűlés munkatársait.

A DNA közleménye szerint

az ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2016 őszén kibocsátott jelentése alapján indult eljárás.

A hivatal jelezte, felmerül annak a gyanúja, hogy hamis dokumentumok alapján hívtak le európai alapokat megyei utak felújítására. 

A DNA az MTI beszámolója szerint arra következtetésre jutott: 2001-ben Dragnea Teleorman megye önkormányzati elnökeként, az ügyben szintén gyanúsítottként szereplő nyolc bűntársával együtt

bűnszövetkezetet hozott létre, amely magántulajdonba játszotta át a TelDrum önkormányzati közútépítő és karbantartó vállalatot, majd az annak törvénytelenül juttatott közpénzek egy részét elsikkasztotta, vagy pártja finanszírozására fordította.

A DNA – szokatlanul részletes, egy vádirat terjedelmét közelítő – közleménye szerint a bűnszövetkezet azóta is működik, az állami megrendeléseket és támogatásokat futószalagon elnyerő TelDrumot pedig valójában Dragnea irányítja bizalmi emberein keresztül. A PSD elnöke korábban következetesen cáfolta, hogy a – különböző korrupciógyanús ügyletekben felmerült – TelDrumban tulajdonrésze lenne.

A PSD elnöke délelőtt mintegy félórát tartózkodott a nyomozó hatóság épületében, ez idő alatt közölték vele, hogy egy évekkel ezelőtt történt ügyben gyanúsítják.

Ez idő alatt a PSD vezető politikusainak és híveinek mintegy félszáz fős csoportja – élükön Paul Stănescu miniszterelnök-helyettessel – tüntetett a DNA ellen a székház előtt, kifejezve szolidaritását Dragneával.

A DNA mostani lépése nyomán sűrűsödnek a bajok Liviu Dragnea feje fölött, tavaly ugyanis két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben, egy másik ügyben pedig azzal vádolják, hogy okirathamisításra bujtogatta munkatársait.

A tavalyi választások nyomán Bukarestben kormányra került szociálliberális koalíció vezetői szerint a DNA ma politikai rendőrségként működik Romániában, és hamis feljelentésekre alapozva sorra távolítja el a közéletből azokat a választói felhatalmazással rendelkező politikusokat, akik szembeszegülnek a Romániát a háttérből irányító „mélyállam” akaratával.

Dragnea harmadik korrupciós ügyében sem akadályozhatja meg a képviselőház a bűnvádi eljárás lefolytatását,

a DNA által megfogalmazott gyanú ugyanis nem a politikus törvényhozói mandátumával, hanem korábbi tisztségével kapcsolatos. A DNA nem közölte, hogy bármilyen kényszerintézkedést foganatosított vagy kért volna a bíróságtól a PSD elnöke ellen.