Visszatért a menedékházhoz az édesszájú medve

Hírösszefoglaló 2017. november 13., 11:38

Ismét megpróbált behatolni egy medve a Keresztény-havason levő Julius Römer-menedékházba, miután korábban betörte az ajtót és bejutott az épületbe.

Fotó: Sándor Csilla

A nagyvad vasárnap éjjel 4 óra körül próbálkozott ismét, azonban a személyzet és az ott állandó szolgálatot teljesítő csendőr elkergette – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget Ciprian Aldea százados, a Brassó Megyei Csendőr-főkapitányság szóvivője.

Pénteken ugyanis a nagyvad be is tört a házba, akkor magával vitt egy zacskó cukrot és egy doboz cukorkát, az állatot a háztól 50 méterre kergették.

Rolf Truetsch, a menedékház üzemeltetője sürgős fellépést kér a helyi hatóságoktól, ugyanis közeleg a téli szezon, amikor sok síelő fordul meg a menedékházban.

A Keresztény-havason levő Julius Römer-menedékházat 1883-ban építették, az ország legrégebb működő menedékházaként tarják számon. Száz személyt tudnak benne elszállásolni és étkeztetni.

A környezetvédelmi minisztérium múlt héten két medvére adott kilövési engedélyt a környéken: az egyik nagyvad az elmúlt hónapban a Fogaras mellett található Sebes (Sebeş) falu közelében, a másik Barca környékén támadt. Két másik vadra – egyik Herszény településen, másik Fogaras egyik utcáján támadt emberre -, a hatóságok benyújtották a kilövési engedély kibocsátásához szükséges dokumentációt, írta a hírügynökség.