Titkokkal terhelt újrakezdés-történet – az 1945 bemutatója Kolozsváron

Gyergyai Csaba 2017. november 12., 15:54

Súlyos titkokkal teli történelmi időszakot idéz meg Török Ferenc 1945 című, számos fesztiválon díjazott filmje, amelyet a hétvégén több erdélyi helyszínen is bemutattak.

A film főszereplője Rudolf Péter Fotó: Facebook/Fimtett

Az 1945 egy westernfilmek hangulatát megidéző, sötét vidéki dráma, olyan film, amely gyakran „ablak mögül kukucskálva”, sajátos perspektívákból idéz meg egy súlyos, feszültséggel teli történelmi időszakot – hangzott el többek között a Török Ferenc rendezte film kolozsvári díszbemutatóján szombaton.

A telt házas vetítésen a rendező és Szántó T. Gábor is részt vett, akinek a novellája alapján készült az idén bemutatott, nagysikerű filmdráma. A cselekmény a háború utáni időszakban, 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik – egészen pontosan három óra alatt – egy kelet-magyarországi faluban, ahol mindenki a jegyző (Rudolf Péter lenyűgöző alakításában) fiának az esküvőjére készül.

Látszólag minden rendben menne, de a déli vonattal megérkezik a faluba két zsidó férfi (Angelus Iván és Nagy Marcell) egy titokzatos rakománnyal, megjelenésük hírére pedig egy egész település élete pillanatok alatt drámaian felkavarodik. Közben súlyos titkokra derül fény, a település lakói attól tartanak, hogy az érkezőknek az a céljuk, hogy visszavegyék mindazokat az értékeket, melyeket a deportálás után a lakók „lepapírozva” szétosztottak maguk között.

Szántó T. Gábor elmondta,

a film – amely megjelenése óta nem kevesebb, mint 13 díjat bezsebelt – azért tud bárhol működni, mert gyakorlatilag minden európai országban ismerősen csenghet a történet.

Az erős vizualitással bíró cselekmény konfliktusa épp emiatt azok számára is működik, akik nem ismerik a magyar történelmet – tette hozzá Szántó, aki életében először vállalt forgatókönyvírást.

Török Ferenc bevallása szerint épp a tabukkal teli, fojtott atmoszférájú történet vizuális jellege miatt kezdett bele a munkába, és az 1945 nem kevesebb, mint 12 évnyi munka után kerülhetett a mozikba. A rendező elmondta, a filmben egy olyan történelmi időszak hangulatát próbálták megragadni, amely nincs kibeszélve, feldolgozva.

A háború utáni világról kevés alkotás készült, és Szántó novellájában az fogott meg, hogy roppant izgalmasan nyúlt egy történelmi helyzethez. Képet ad az újrakezdésről, arról, hogy egy társadalom hogyan próbál magára találni a súlyos válságot követően”

– fogalmazott Török Ferenc. A rendező kiemelte Ragályi Elemér operatőr munkáját is, akinek köszönhetően a néző néha úgy érezheti, mintha egy ablak függönye vagy egy kapualj mögül leskelődve szemlélné a történéseket, „akár egy naiv kisgyerek, aki először nem érti – mert nem értheti –, miért rezzen össze egy teljes közösség két jövevény miatt”.

Török filmjét pénteken Marosvásárhelyen mutatták be, vasárnap este pedig a nagyváradi közönség is megtekintheti 19 órától a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. A bemutatón részt vesz a film főszereplője, Rudolf Péter is.