Építkezés a jövőnek: bölcsőde-alapkőletétel és jótékonysági koncert szerdán Nagyváradon

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. november 12., 13:51

Bölcsődét épít, és templomok felújítását tervezi a Királyhágómelléki Református Egyházkerület. Utóbbi célból jótékonysági koncertet tartanak.

Az igazfalvi református műemlék templomnak teljes egészében ledöntötte a tornyát szeptemberben a vihar Fotó: Vésztő város önkormányzata

A viharkárosult partiumi templomok javára szervezett jótékonysági koncert követi a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) Nagyváradon építendő bölcsődéjének alapkőletételét. A november 15-ei eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón emlékeztettek arra, hogy

a szeptemberi vihar több egyházi létesítményt is megrongált a térségben, összesen mintegy 200 ezer lejes kárt okozva.

„Több helyen a kisebb összegű javításokat a helyi gyülekezetek önerőből, helyenként kölcsönből megoldották, de hét településen komolyabb helyreállításra van szükség” – mutatott rá Farkas Zsolt közigazgatási előadó-tanácsos.

A kárfelmérések alapján a zsibói, a szigetfalui és a hid­almási templomoknak, valamint a szilágyfőkeresztúri egyházközség visszakapott iskolájának a tetőszerkezete rongálódott meg. Utóbbinak az ablakai is sérültek, a szél által ledöntött két kémény pedig beszakította a mennyezetet. Szatmárhegyen az ablakkeretet is kiszakította a falból az orkán, és benyomta azt a templombelsőbe, míg az ablak rázuhant a szélfogó tetejére, és azt összenyomva esett a padok közé.

A  legnagyobb károkat ugyanakkor a Temes megyei Igazfalván okozta a vihar, ahol a református műemlék templomnak teljes egészében ledöntötte a tornyát.

„Ráadásul úgy tűnik, hogy ez az épület nem kap segítséget a román országos alapból a károk helyreállítására” – közölte Farkas. Elmondása alapján a létesítményt már korábban is szerették volna felújítani, amihez még a vihar előtt pályázat útján nyertek el magyar kormánytámogatást, csakhogy a több ezer eurós kár után a tatarozás költségei megemelkedtek. A magyar kormány vállalta, hogy a különbözetet is kifizeti, de a legnagyobb összeget épp abból a román állami forrásból remélték, amelynek sorsa bizonytalanná vált.

A gondviselés akarta, hogy ugyanazon a napon legyen a jövő számára építendő bölcsőde alapkőletétele és ez a jótékonysági koncert”

– vélekedett.

Mint már beszámoltunk róla, a KREK nagyváradi székhelyének udvarában már lassan egy hónapja elkezdődtek annak a bölcsődének az építkezési munkálatai, amelyet magyar kormánytámogatással, mintegy 360 ezer euróból valósítanak meg. Azóta már feltörték az egykori bútorgyár masszív betonalapját, hogy a mintegy negyven teherautónyi hordalék elszállítása után az időjárás függvényében elkezdjék a 40-50 férőhelyes új tanintézet kivitelezését.

Csűry István püspök már korábban is közölte, hogy ez

hiánypótló lesz a bihari megyeszékhelyen, hiszen jelenleg nincs magyar nyelvű bölcsőde a városban, ám a Csillagocska óvoda szakmai segítségével, reményei szerint már a 2018–2019-es tanévtől működtetni tudják majd ezt az új intézetet.

A közel 600 négyzetméteres épület alapkőletétele egyébként november 15-én 16 órakor lesz, 18 órától pedig a nagyvárad-olaszi református templomban tartja meg közös jótékonysági koncertjét a bihari református egyházmegye VoxPastoris lelkészkórusa és a nagyváradi kántorkórus. Az eseményen Kodály, Mendelssohn, Bach, Berkesi, Goudimel és Birtalan darabjai szerepelnek műsoron, a Liszt-díjas Berkesi Sándor, valamint Brugós Anikó karnagy és Szigeti Ferenc Ernő lelkipásztor vezénylése mellett. Orgonán közreműködik Molnár Dániel és Póra Gabriella.

{K1}