Kiszabadították a terrorelhárítók a Nigériában elrabolt magyar túszt

Krónika 2017. november 11., 21:46

Kiszabadult és szombaton a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak kíséretében Budapestre érkezett az a magyar állampolgár, akit október 21-én raboltak el nigériai kalózok – közölte a TEK szombaton este az MTI-vel. Egy román férfit több mint két éve tartanak fogva Afrikában.

„A TEK válságközpontja a nemzetközi partnerekkel, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az elmúlt hetekben azon dolgozott, hogy a magyar állampolgár társaival együtt épségben hazajuthasson” – áll a közleményben.

Korábbi sajtóhírek szerint október 21-én kalózok támadtak meg Nigéria partjainál egy német konténerhajót, amikor egy kikötőhöz közelített.

Hat embert – négy Fülöp-szigeteki, egy ukrán és egy magyar állampolgárt – magukkal vittek a hajóról és Nigériában fogvatartottak.

Akkoriban Hajdu János, a TEK főigazgatója azt mondta: a túsz kiszabadítására egy-két hónap reális idő, hat hónapnál már elhúzódó ügyről lehet beszélni.

Közleményében a Terrorelhárítási Központhozzátette: a hatályos nemzetközi normák betartásával továbbra is közreműködnek a bajba jutott magyar állampolgárok mentésében, a Magyarország területén kívül közvetlenül fenyegető háborús cselekmények, fegyveres konfliktusok, valamint terrorista és túszejtő akciók esetén.

Megjegyzendő, hogy a Burkina Fasóban 2015. április 4-én elrabolt Iulian Gherguțot a mai napig nem sikerült kiszabadítaniuk a román hatóságoknak a túszejtők markából. Az afrikai ország egyik mangánbányájában biztonsági őrként dolgozó román férfi elhurcolását nem sokkal később az al-Mourabitoune elnevezésű dzsihadista szervezet vállalta magára. Bukaresti sajtójelentések szerint a férfi családja arra készül, hogy a román hatóságok tehetetlensége miatt maga utazzon az afrikai országba felkutatni hozzátartozóját.