Bizakodva várja a váradi selejtezőrajtot Dragan Petricevic női kosárválogatottja

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. november 11., 09:37

Tökéletesnek tartja a tapasztalt és a fiatal játékosok arányát Románia női kosárlabda-válogatottjában a hétvégi Eb-selejtezőkre készülő Dragan Petricevic szövetségi kapitány.

Tapasztalt és fiatal játékosok ötvözetéből állt össze Románia női kosárlabda-válogatottja

Továbbjutásban bízva várja a 2016-os Európa-bajnokság selejtezősorozatának kezdetét Románia női kosárlabda-válogatottja. Első összecsapását Szlovénia legjobbjai ellen vívja szombaton 18 órától – a finnekkel és franciákkal teljes E csoportban – a nagyváradi sportcsarnokban.

Ott, ahol a csütörtöki sajtótájékoztatón Traian Racu csapatmenedzser leszögezte: a győzelem rendkívül fontos lenne, mert hétvégi ellenfelüket tekintik legfőbb riválisuknak a csoportmásodik hely megszerzésére. „A papírforma szerint Franciaország a főesélyes, de a finneket sem szabad alábecsülni” – fűzte hozzá Dragan Petricevic. Az újonnan kinevezett szövetségi kapitány Veres Attila másodedző segítségével vág neki a selejtezősorozatnak, és úgy véli, keretében ideális arányban képviseltetik magukat a tapasztalt kosarasok és a feltörekvő ifjúság.

Nem lesz sima az út az Európa-bajnokságra, de annál nagyobb lesz majd az elégtétel a kvalifikáció elérésekor. Amikor azt mondom, nincs kétségem afelől, hogy kijutunk, az azt jelenti, hogy magabiztos vagyok, és hiszek ennek a csapatnak a képességeiben.

És nemcsak a moráljukat akarom feldobni: tényleg nagyon elégedett vagyok azzal az egységgel, amit a válogatottnál találtam” – fogalmazott. Megjegyezte, amíg szerdai ellenfelük, a franciák ereje ismert, addig a finnek és a szlovének is fejlődésben vannak, de Románia számára is biztatónak érzi a jövőt.

A Krónika kérdésére válaszolva, a Szarajevóban született szövetségi kapitány úgy vélekedett, hogy az élvonalbeli bajnokság fogyatkozó mezőnye nincs feltétlenül hatással a válogatottra, mert azt elsősorban az utánpótlás befolyásolja. „Juniorok márpedig szerencsére vannak, a válogatott minőségét pedig a fiatalok nevelése befolyásolja, hogy azok erős bajnokságokba és csapatokba tudjanak bekerülni” – magyarázta. Hozzátette: rendkívül sajnálja, hogy nemrég a Galac is kénytelen volt visszalépni, mert tudja, hogy szívügyüknek tekintették és komolyan gondolták a női kosárlabdaképzésüket.

Húsz éve vagyok Romániában, de kevés olyan projektet láttam, amelyik hosszú távon kitartott volna. Sablonosnak hangzik, de a marketingre kell erőteljes hangsúly fektetni, és objektíven tervezni a költségvetéseket”

– mondta Petricevic. Lapunk arra is kíváncsi volt, hogy érezhető-e fejlődés a lányok teljesítményén a nemzetközi klubsorozatokban szerzett tapasztalat révén. Ennek kapcsán a szakvezető leszögezte: mindenképp hasznára válik a sportágnak, hogy ismét van Eurokupa-szereplő romániai csapat, és a Közép-Európa Ligában is többen pályára lépnek, ugyanakkor szerinte ez elsősorban helyi szinten fejt ki pozitív hatást, a válogatottra kevésbé.

„Kolozsvár is benevezett volna a kupába, ám nem volt rá pénz. De én azt egyébként

nem tartom produktívnak, ha nemzetközi szinten a csapat erejét csak 5-6 légiós adja. Azért kell dolgozni, hogy itthon olyan körülményeket teremtsünk, amelyek tudatában hazaigazolnának az olyan kulcsemberek, mint Gabi Mărginean vagy Sonia Ursu”

– mondta a Szamos-partiak női együttesét is edző Petricevic.

A sajtótájékoztatón részt vett a csapatkapitány Mărginean is, aki szerint a hazai szurkolók nagyban elősegíthetik majd a sikeres selejtezőrajtot; társaival együtt jó formában vannak, és reményei szerint mindez az eredményekben is visszatükröződik majd.

Magyarország is szombaton kezdi meg az Eb-selejtezőket a C csoportban. Először Litvániába utazik, majd pedig Albánia és Oroszország lesz az ellenfele a továbbjutásért zajló harcban.