Őrizetben a román közlekedési tárca zsarolással gyanúsított államtitkára

Krónika 2017. november 10., 21:20

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészei zsarolás bűncselekményének gyanújával pénteken elrendelték Ninel Cercelnek, a bukaresti szállításügyi minisztérium államtitkárának előállítását. Mihai Tudose kormányfő leváltotta a tisztségviselőt.

A nyomozó hatóság szerint Cercel elérte, hogy eltávolítsák hivatalából a brassói áruközpont vezetőjét és így az állami vasúti társaság áruszállító részlegének kárára magáncégek szerezték meg a marosvásárhelyi Azomureş Rt. szerződését.

A DNA szerint Ninel Cercel azzal az indokkal váltotta le a központ vezetőjét, hogy október 31-én kigyulladt egy ammóniumnitrátot szállító vonat, jóllehet az incidensre nem is Brassó körzetében került sor.

A vádhatóság szerint Cercel azt ajánlotta az igazgatónak, hogy eltekintenek minden fegyelmi eljárástól és megtartják egy neki létrehozott tanácsadói tisztségben.

„Az áruközpont igazgatója nem fogadta el az ajánlatot, mire Cercel ellenőrzésekkel fenyegette meg, aminek nyomán majd kirúgják. Az államtitkár ezt azonnal gyakorlatba is ültette és már november 3-án két ellenőrzőcsoportot küldött Brassóba, és még aznap értesítették az igazgatót, hogy jelentkezzék Bukarestben, mert fegyelmi eljárás indult ellene” – idézte a nyomozó hatóságot az Agerpres hírügynökség.

A DNA szerint Cercel akciójának az volt a célja, hogy eltávolítsa az igazgatót, aki mindig is ellenezte, hogy az Azomureş szerződéseit a CFR teherszállító részlegének kárára magáncégek kaphassák meg. A kormány pénteken este közölte, hogy Mihai Tudose miniszterelnök leváltotta Ninel Cercel államtikárt.