Zöld jelzés az észak-erdélyi sztrádának Marosugrától Borsig

Krónika 2017. november 10., 19:00

Kibocsátották az észak-erdélyi autópálya Maros­ugra és Bors közötti szakaszára a környezetvédelmi jóváhagyást, amely feltétele az építkezési engedély kiadásának, így a kivitelezéshez vezető egyik legfontosabb lépés.

Fotó: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Folytatódhat végre az észak-erdélyi autópálya építése, a közlekedésügyi minisztérium ugyanis megkapta a környezetvédelmi engedélyt a Marosugrától egészen a román–magyar határig, Borsig tartó, több mint 200 kilométeres szakaszra – közölte Octavian Pătraşcu, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség (ANPM) munkatársa az Economica.net gazdasági hírportállal.

A Borstól Brassóig tartó észak-erdélyi sztráda egészére kiadták már egyszer a környezetvédelmi engedélyt, mielőtt a Bechtel 2004-ben nekilátott a teljes projekt kivitelezésének, az amerikai vállalattal történt szerződésbontás miatt azonban ismét ki kellett állítani a jóváhagyást. A közutakért felelős társaság már 2015-ben igényelte az új engedélyt, amelyet azonban csak a napokban, november 7-én bocsátottak ki.

A jóváhagyás az autópálya-építés egyik legfontosabb lépése, ennek nyomán adhatja ki ugyanis a közlekedésügyi minisztérium a 200 kilométeres szakaszra vonatkozó építkezési engedélyeket – leszámítva természetesen azokat, amelyek kivitelezése már zajlik.

Az észak-erdélyi autópálya Marosvásárhely és Bors közötti szakaszának nyomvonala mintegy 270 kilométer hosszú. Ebből a Vásárhely és Aranyosgyéres közötti, 56 kilométeres szakasz öt részéből négy esetében már kiválasztották a kivitelezőt, míg a következő, Aranyosgyéres és Kolozsvár közötti, 52 kilométeres szakaszt 2009–2010-ben nyitották meg a forgalom előtt. Kolozs megyében, Gyalu és Magyarnádas között még mintegy 9 kilométer készült el, míg a Magyarnádas és Bors közötti rész mindegyike esetében még zajlik a versenytárgyalás.

Felix Stroe közlekedésügyi miniszter kedden a képviselőház közlekedési bizottsága előtti meghallgatáson azt mondta: a késlekedés elsődlegesen a bürokráciával, adminisztratív eljárásokkal magyarázható.