Kiteregették a szennyest a volt román uralkodói házban

Balogh Levente 2017. november 10., 13:16

Csalódottságának és aggodalmának adott hangot egy csütörtöki közleményben Mihály román exkirály másodszülött lánya, Ilona hercegnő annak nyomán, hogy a trónöröklési sorrendből kitagadott fia, Nicolae Medforth-Mills botrányt okozott a súlyosan beteg király rezidenciáján.

Mihály király és Nicolae Medforth-Mills (archív felvétel) Fotó: Facebook/Nicolae de Roumanie Medforth Mills - Nepotul Regelui

A közleményben Ilona rámutat: cselekedetével Nicolae fittyet hányt az exuralkodó intimitására, szenvedésére és méltóságára. Elárulta, már közölte fiával, hogy Mihály nem kívánja látni „erkölcsi elvek nélküli” magatartása miatt, mivel még mindig nem tett semmit annak érdekében, hogy tisztázza: ki a valódi apja feltételezett, közel kétéves kislányának. Azt is elmondta:

Mihály több ízben is kijelentette, hogy unokája nem rendelkezik azon erényekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a királyi ház tagja legyen.

Az ügy előzménye, hogy szerdán az egyébként semmilyen közjogi hatalommal nem rendelkező királyi ház feljelentést tett a svájci rendőrségen, miután kedd este Nicolae Medforth-Mills magánlaksértésre tett kísérletet a király svájci rezidenciáján.

Medforth-Mills úr megpróbálta feltörni a ház ajtaját, másik hat személyt is belekeverve az ügybe, hárman közülük a királyi ház bedolgozói. Medforth-Mills úr három személyt testileg bántalmazott, és szóbelileg sértegetett. Egyiküknek testi sérülései vannak.

Végül megakadályozták, hogy betörjön a házba. Őfelsége több hónapja világossá tette, hogy nem szeretné látni unokáját, erre többször felhívták Medforth-Mills úr figyelmét is” – tájékoztatott Mihály király sajtóirodája.

Hétfőn a királyi ház sajtóirodája közölte, hogy

Mihály király egészségi állapota súlyosbodott,

ezért Margit hercegnő – aki a következő a trónöröklési sorrendben Mihály után – és férje, Radu herceg is visszatért Svájcba. A királyi család tagjai a hét folyamán találkoznak a Mihály királyt kezelő orvosi csapat tagjaival, közölte a sajtóiroda.

Mihály király unokája, Nicolae Medforth-Mills szerdán azt közölte, hogy nem megy bele a királyi ház „piszkos játékába”, majd hozzátette, tiszteletben tartja nagyapja akaratát „ezekben a nehéz pillanatokban”.

Mélységesen elszomorít, és nem értem a királyi ház agresszivitását, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy lejárassanak, és ne láthassam nagyapámat. Nem megyek bele ebbe a piszkos játékba.

Inkább azt választom, hogy tiszteletben tartom nagyapám akaratát ezekben a nehéz pillanatokban, mert ez így helyénvaló és keresztényi” – írta a király unokája egy Facebook-bejegyzésben. Mihály 2015-ben fosztotta meg a hercegi címtől unokáját, de nem pontosította, hogy mi indokolta a tettét.

„Közhasznú” lehet a királyi udvar

A román királyi ház jogi státusáról nyújtott be törvénytervezetet szerdán a szenátusba Călin Popescu-Tăriceanu, a felső- és Liviu Dragnea, az alsóház elnöke – közölte a szenátus. „A törvénytervezet közhasznú magánjogi személynek ismeri el a királyi házat, a királyi ház vezetőjét pedig, a protokolláris szempontból az államfőknek megfelelő, tiszteletbeli funkciónak tekinti” – áll a dokumentumban.

A jogszabály nagyobb befolyást engedélyez a királyi háznak a társadalomra, mert „minden korábbinál nagyobb szükség van egy olyan, a politikum felett álló intézményre, amelyben az állampolgárok stabilitást és kontinuitást látnak”. A kezdeményezők szerint a törvénytervezet tükrözi „azt a példamutató magatartást, amit a király tanúsított az ország iránt”.