Nyugtatgat a kormányfő: pozitív hozadékai lesznek az adóügyi módosításoknak

Krónika 2017. november 10., 09:24

Pozitív hatása lesz a szerdán elfogadott új adórendszernek – írta Mihai Tudose kormányfő csütörtök este a Facebook-oldalára.

Fotó: gov.ro

A szociáldemokrata miniszterelnök szerint az elfogadott adóügyi intézkedéseknek pozitív hozadékai lesznek Romániára nézve, többek közt nagyobb nyugdíjakat fognak jelenteni. Tudose arról biztosított mindenkit, hogy a kormánynak elegendő pénze lesz úgy a lakosság jövedelemnövelését célzó társadalmi programjának megvalósítására, mint a közúti infrastruktúrára, az egészségügyre és az oktatásra szánt befektetésekre.

„Nem hatódunk meg azoktól, akik csak ki akarják vinni a pénzt Romániából. Ha a románok hozzájárulásai révén termelnek nyereséget, ha a kedvező üzleti környezet miatt jöttek Romániába, akkor tiszteljenek minket, mert mi is tiszteljük őket! Ha itt termelnek nyereséget, akkor fizessenek is itt!” – idézte az Agerpres hírügynökség Tudose bejegyzését, amelyben a miniszterelnök ismételten bírálta a profitjukat szerinte külföldre menekítő multinacionális vállalatokat.

A kormányfő hozzátette: az Országos Előrejelzési Bizottság szerint „rekordértékű”, 6,1 százalékos gazdasági növekedésre számíthat az ország. Ugyanezen testület szerint 2017 augusztusára 14 százalékkal nőtt a nettó átlagbért keresők vásárlóereje 2016 augusztusához képest. A szakszervezetek azonban nem osztják a miniszterelnök optimizmusát. A román rendőrség dolgozóinak érdekvédelmi szervezete közölte: azáltal, hogy a munkavállalókra hárítanak minden társadalombiztosítási járulékot, a belügyminisztériumi alkalmazottak bére öt és húsz százalék közötti arányban fog csökkenni a jövő évben.