Mellrákszűrő programot indítanak – nagy szükség lenne a betegség korai diagnosztizálására

Bíró Blanka 2017. november 09., 16:34

Jó ötletnek tartják a Krónikának nyilatkozó orvosok, hogy az egészségügyi minisztérium jövő évtől mellrákszűrési programot indít, szerintük azonban ennek sikerességéhez elengedhetetlen egyrészt a széles körű tájékoztató kampány, ugyanakkor az infrastruktúra fejlesztése.

Fotó: Amberusa.com

Nagy szükség lenne az országos mellrákszűrési programra a szakemberek szerint, akik nem győzik hangsúlyozni, hogy a betegség korai felfedezése életet menthet. A Krónikának nyilatkozó szülész-nőgyógyászok ezért üdvözlik a kormány tervét, miszerint

2018 elején kísérleti jelleggel elindulhat a program, amelyet 21 millió eurós vissza nem térítendő pályázatból finanszírozna az állam.

A szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy mindez nem biztos, hogy elég, hiszen a hatékony diagnosztizáláshoz és kezeléshez elengedhetetlen az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése.

Lucia Daina, a nagyváradi megyei sürgősségi kórház orvos igazgatója lapunknak arról számolt be: az egészségügyi minisztérium már öt éve ígéri, hogy elindítja a mellrák- és a vastagbélrákszűrést. A szakember rendkívül hasznosnak tartaná ezeket, hiszen

életet menthet, ha időben diagnosztizálják a betegséget.

Rámutatott, jelenleg csak abban az esetben végzik el a mellrák diagnosztizálásához szükséges vizsgálatokat, ha a páciens számára a háziorvos küldőpapírt állít ki, ilyenkor azonban már felmerült a kór jelenlétének gyanúja, nem beszélhetünk megelőzésről. Lucia Daina ugyanakkor hangsúlyozta:

a program akkor lesz eredményes, ha korrekt és széles körű tájékoztató kampányt szerveznek, amelynek során felhívják az érintettek figyelmét a lehetőségre.

Ez azért fontos, mert például a nagyváradi kórházban jelenleg is zajlik méhnyakrákszűrés, de nagyon kevés nő jelentkezik. Az orvos hangsúlyozta: minden nőnek ajánlott, hogy a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat mellett – kórtörténetétől függően – 2-3 vagy 5 évente vegyen részt mellrákszűrésen is. Lucia Daina bízik benne, hogy valóban beindul a minisztérium programja, és sikerül visszaszorítani a mellrák okozta halálesetek számát, jelenleg ugyanis Románia vezeti ebben a tekintetben az európai statisztikákat.

Antal Álmos: jól felszerelt onkológiákra is szükség van

Antal Álmos nőgyógyász, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház orvos igazgatója is támogatja az elképzelést, sőt szerinte nemcsak egyes régiókban, hanem az egész országban be kellene indítani. A kísérleti projekt ugyanis egyelőre az ország négy régióját – az északnyugatit és nyugatit, valamint az északkeletit és délkeletit – érinti.

Antal szerint viszont mindenekelőtt az infrastruktúra fejlesztésére, illetve a szükséges felszerelések biztosítására lenne nagy szükség, a sepsiszentgyörgyi kórházban például nincs a mammográfiai szűrést lehetővé tevő berendezés.

A szakember hangsúlyozta: világszerte évente 400 ezer nő halálát okozza az emlőrák, Magyarországon körülbelül 2500, míg Romániában mintegy 3500 áldozata van a betegségnek. Minden 45 és 60 év közötti nőnek – különösen azok, akiknek a családjában volt mellrákos beteg – rendszeresen részt kellene vennie szűrésen.

Fotó: Amberusa.com

Magyarországon egyébként levélben értesítik a nőket, hogy jelentkezzenek a szűrésre, mutatott rá a szakorvos. Antal Álmos is hangsúlyozta, hogy a korai diagnózis felállítása életet menthet, hiszen ha még nincs áttét a nyirokcsomókra, akkor meg lehet hosszabbítani a beteg életét, sőt a gyógyulásra is van esély. A hatékony kezeléshez azonban mindenképpen szükség van további beruházásokra, elsősorban jól felszerelt onkológiákra, hiszen a műtét mellett a korszerűen alkalmazott sugárkezeléssel, kemoterápiával lehet felvenni a harcot a kórral.

A szakember arról is beszámolt:

Kovászna megyében is volt már példa arra, hogy idejében diagnosztizálták az örökletes mellrákot, ezzel pedig megmentették a beteg életét.

Hozzátette: az önvizsgálat nem elég, az apró daganatokat nem tudja felfedezni a páciens, ezért nagy segítség lenne az országos szűrőprogram.

Öt évig zajlik a szűrőprogram

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a 21 millió euróból megvalósuló program a mellrák megelőzését, korai felismerését, diagnosztizálását és korai kezelését teszi lehetővé. A projekt öt évig zajlana, a szűréseken pedig 30 ezer nő vehet részt. A szűrővizsgálat kedvezményezettjei elsősorban hátrányos helyzetű térségekben, vidéken élő, munkanélküli vagy hátrányos helyzetű etnikai közösségek női tagjai lesznek. A közlemény szerint

az egészségügyi tárca 191 millió euró EU-s támogatásból öt országos szűrőprogramot indít: méhnyakrák-, mellrák-, tuberkulózis-, B,C, D típusú hepatitisz és terhességi szűrővizsgálatot.

Az uniós pénzekből az ingyenes mammográfiás szűrést, a felfedezett daganatok ultrahangos elemzését, a daganatok biopsziáját és az eredmények kiértékelését, valamint a korai stádiumú mellrákkal diagnosztizált páciensek kezelését fogják fedezni.

A szaktárca közleménye rámutat, a kísérleti jellegű program elindítása alapján fejlődhet az infrastruktúra és az orvosi személyzet is tapasztalatra tehet szert, valamint kidolgoznak majd olyan szűrési, diagnosztizálási és kezelési procedúrákat, amelyek segítségével a későbbiekben országos szinten is kiterjeszthetik a szűrővizsgálatot. A szaktárca prioritásként kezeli a betegségek megelőzését, amely által javulhat a társadalom életminősége és egészségügyi állapota.