Váta-ügy: lemondott a Transindex főszerkesztője

Kőrössy Andrea 2017. november 09., 15:25

Lemondott a Transindex.ro főszerkesztői tisztségéről Kulcsár Árpád, miután a portálon a napokban két cikk is megjelent, amelyben Váta Lóránd kolozsvári színművészt szexuális zaklatóként állították be.

Kulcsár Árpád Fotó: Facebook/Kulcsár Árpád

Írásában a volt főszerkesztő hangsúlyozza: lemondása nem valamilyen nyomás hatására történik, „leszámítva a felém irányuló lincshangulat bizonyos nyomását”. Kulcsár elismeri, hogy több hibát is elkövettek, illetve az első cikk szerzőjeként elkövetett ő személyesen – a második írás először szerző nélkül, majd „szerk.”-kel aláírva jelent meg – az ügyben, ezeket figyelembe véve döntött a lemondás mellett. Ugyanakkor

egyszerűen nem nézhetem, hogy szerkesztőtársaim és a teljes Transindex valós és vélt hibáim miatt megbélyegzés és nyomás alatt álljon”.

Kulcsár arra is kitér: mentségére szolgáljon, hogy az erdélyi magyar sajtóban nem volt precedens arra, amit megpróbált, azaz közszereplőt érintő szexuális bűncselekmény feltárására, nyilvánosságra hozására. A volt főszerkesztő határozottan elutasítja azt az álláspontot, miszerint az ügy „bulvár kategória”, illetve nem tartozik a nyilvánosságra, szerinte „egy (köz)szereplő másokkal való visszaélése nem magánügy, és a visszaéléseket tematizálni kell”.

Kulcsár egyébként a kérdésben a magyarországi Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) definícióját tartja mérvadónak, amely szerint „szexuális zaklatás minden olyan szexuális vagy romantikus közeledés és megnyilvánulás, ami sértő, zavaró, megalázó, vagy ellenséges közeget teremt az áldozat számára”.

A román büntető törvénykönyv egyébként árnyaltabban fogalmaz: eszerint szexuális zaklatásnak minősül, ha valaki munkahelyi vagy ehhez hasonló környezetben több alkalommal szexuális jellegű „szívességet” kér, ezzel pedig megfélemlíti vagy megalázó helyzetbe hozza az áldozatot. Mindez bírsággal, de akár 3 hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel is szankcionálható.

Kulcsár arra, az őket ért „legnagyobb vádra” is magyarázatot ad, hogy miért szólaltatták meg egyik cikkben sem a megvádolt felet, Váta Lórándot, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészét. Szerinte

szexuális zaklatási ügyekben az ártatlanság vélelme kicsit másként működik”,

hiszen például előfordulhat az, hogy a megvádolt személy még a történtek nyilvánosságra hozatala előtt megpróbálja „elhallgattatni” az áldozatot. A volt főszerkesztő ugyanakkor azt is felhozza: az első írás véleménycikk volt, és „ennek a műfajnak nem jellemzője a megszólaltatás”.

Állítása szerint a második cikkben azért nem szólaltatták meg Vátát, mert a színész időközben nyilvános Facebook-hozzászólásban jelezte, hogy a megfelelő időben reagálni fog.

Mindezek ellenére, ebben a pontban elismerem, hogy komoly hibát követtünk el, és ezért Váta Lóránd felé valóban bocsánatkéréssel tartozunk”

– fogalmazott Kulcsár Árpád.

A lemondott főszerkesztő hangsúlyozza: mindvégig az empátia vezette, és

továbbra is fenntartja, hogy nem volt hiba a két cikkben megszólaló „két áldozat hangjának teret adni”.

Szerinte az erdélyi magyar közéletben – „ahol az áldozathibáztatás minden formája jelen van, ahol a fejekben sokszor nincs különbség a szexuális zaklatás és az udvarlás között” – „tabukat kell döntögetni”, ugyanakkor bízik benne, hogy „lesznek még elég bátrak emberek a visszaélésekkel előállni”.

Kulcsár Árpád később azzal a bejelentéssel frissítette csütörtökön közzétett írását, hogy helyét megbízott főszerkesztőként Gyöngyi Annamária veszi át.

Mint ismeretes, a Transindexen vasárnap és hétfőn megjelent két cikkben két feltételezett áldozat – Kálmán Szabolcs és Barta Máté – vall arról, hogy Váta Lóránd évekkel ezelőtt szexuálisan zaklatta őket.

{K3}

Váta Lóránd a közösségi médiában közzétett írásában határozottan cáfolta a – kevés konkrétumot tartalmazó cikkekben a vallomásokon kívül egyéb bizonyítékokkal alá nem támasztott – vádakat, és rágalmazás miatt jogi lépéseket helyezett kilátásba.

{K2}

Szerdán a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) becsületbírósága állásfoglalásában bocsánatkérésre szólította fel Kulcsár Árpádot, mivel álláspontjuk szerint a két cikkel a Transindex etikai vétséget követett el. 

{K1}