Vizsgálják, hogy valóban kórházi fertőzésbe halt-e bele az urikányi bányabaleset egyik túlélője

Hírösszefoglaló 2017. november 09., 15:07

Az egészségügyi miniszter vizsgálatot rendelt el az égési sebeket ellátó bukaresti kórházban, ahol elhunyt a hobicaurikányi bányarobbanás egyik túlélője.

Fotó: Adevărul

A döntés azt követően született, hogy a sajtóban olyan információk jelentek meg, amelyek szerint a bányász kórházi fertőzésben halt volna meg. 

{K1}

Vasile Barbu, a páciensek jogait védő országos egyesület elnöke az Agerpres szerint azt nyilatkozta csütörtökön, hogy a vájár egyebek mellett klebsiella baktériummal fertőződött meg.

„A bányász gyakorlatilag klebsiella fertőzés miatt halt meg, erről orvosi vizsgálat tanúskodik. (...) Fennáll annak a gyanúja, hogy a fertőzést abban a kádban szerezte, amelyet minden páciens esetében használnak.

Abban a kádban van egy műanyag huzat, amit újrahasználnak, nem helyettesítenek, hanem csak megmosnak, felületesen fertőtlenítenek és ismét használják. Normális körülmények között ennek a huzatnak egyszerhasználatosnak kellene lennie”

– magyarázta Barbu.

Az október 30-án, a Hunyad megyei hobicaurikányi bánya egyik tárnájában bekövetkezett robbanásnak egy halálos áldozata volt, hárman pedig megsérültek. 

{K2}

Mint ismeretes, korábban kórházi fertőzésekbe halt bele a Colectiv-tragédia több túlélője. A bukaresti szórakozóhelyen két évvel ezelőtt bekövetkezett tűzvész és annak következményei nemcsak a mindent átható korrupcióról rántották le a leplet, hanem a romániai egészségügyi rendszer súlyos hiányosságairól is. A túlélők elmondása szerint azonban az elmúlt két évben a romániai közállapotokban gyakorlatilag semmi sem változott.

{K3}