„Szörnyen nehéz lesz” – Vlad Caba ellenfélként tér vissza Székelyudvarhelyre

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. november 10., 18:49

Bajnoki címre vezetné a Bukaresti CSM férfi kézilabdacsapatát Vlad Caba, de lelkileg nehezen éli meg, hogy a hétvégén ellenfélként kell visszatérnie Székelyudvarhelyre.

Vlad Caba több mint hét évig irányította az SZKC-t Fotó: Pál Árpád

Lelkileg szörnyen nehéz és nagyon furcsa lesz ellenfélként visszatérni Székely­udvarhelyre – vallja Vlad Caba, aki több mint hét évig volt az SZKC élvonalbeli férfi kézilabdacsapatának vezetőedzője, de szombaton már a Bukaresti CSM szakvezetőjeként tér vissza a hargitai város sportcsarnokába bajnoki mérkőzésre.

Az én döntésem volt a távozás. Nem volt egyszerű, de úgy éreztem, hogy mindent megtettem, amit tudtam, és egy új kezdetre volt szükség. Egy szakasz lezárult”

– fogalmazott a Krónikának. A 47 éves szakember szerint udvarhelyi munkássága azért tarthatott olyan sokáig, mert kiválóan működött az érintett felekkel fenntartott kapcsolata.

„Az SZKC-nél nagyon nagy szabadságot kaptam a csapattal kapcsolatos szakmai döntések terén, remélem, hogy ez a CSM-nél is így lesz. Itt más a stílus. Ez egy nagyobb klub, és közpénzből fenntartott. Nem volt egyszerű átvennem a csapatot, mert ahogy az évek teltek, úgy én is felvetten bizonyos szokásokat. Azért is akartam váltani, hogy ne telítődjek” – ecsetelte.

Kemény összecsapást ígér a Bukaresti CSM (kék mezben) szombati udvarhelyi vendégjátéka Fotó: Pál Árpád

Caba, mint ismert, áprilisban mondott le a hargitai együttes vezetőedzői tisztségéről, a fővárosi önkormányzat által finanszírozott klub gárdájának szakmai irányítását pedig bő egy hónapja vette át. Ezért ott már egy olyan kész keret várta, amely megfogalmazása szerint nem az ő kritériumai alapján lett összeállítva. „De van benne lehetőség. Persze problémák is vannak, mert még csiszolódni kell. Új játékosok eltérő látásmóddal” – fűzte hozzá.

Elmondása szerint még mindig szokja az új környezetet, eredetileg ugyanis úgy gondolta, hogy a sportági szövetségnél fog dolgozni egy darabig, amíg „leülepednek” az elmúlt esztendők élményei.

De a világ nem körülöttem forog. Legyen most akármilyen nehéz is, félre kell tenni a múltat a meccs idejére: a pályán most ellenfelek leszünk, de azonkívül életre szóló barátságok köttettek, amelyek nem múlnak el. Székelyudvarhelyen töltöttem el eddigi legszebb éveimet, amit soha nem felejtek el”

– fogalmazott. Időközben elvégezte az európai szervezet legmagasabb szintű akadémiai mesterképzését – amely felsőoktatási végzettséggel egyenértékű –, és történetesen épp azzal a Dragan Djukiccsal volt évfolyamtárs, aki az SZKC jelenlegi szakvezetője.

„Beszélgettünk is, hiszen összesen csak tizenhárom európai edző végezte el ezt a második mesterit. Furcsa volt, mert én épp az SZKC-vel kapcsolatban írtam a dolgozatomat” – mutatott rá lapunknak Caba. Megjegyezte, a hargitai csapat átalakult a nyáron, sok olyan kézilabdázó érkezett, akiket ő már nem ismer.

Fejlődik a csapat, erőnlétileg pedig nagyon erős. Az edzőjük rendkívül tapasztalt és jó szakember, ezért csakis elképesztően nehéz mérkőzésre számíthatok ellenük”

– magyarázta.

Fotó: Barabás Ákos

Rámutatott, az idei szezon eddigi papírformabontó eredményei jellemzőek a téli szünet előtti állapotokra, mert ilyenkor még nincsenek összeérve a nyáron átalakult keretek. „Ehhez időre van szükség, de az alapszakaszban elért eredményeknek úgy sincs akkora jelentőségük, mert az igazi bajnokság a felsőházi rájátszással kezdődik. Amúgy a hazai pontvadászat nem mondható nagyon erősnek, de kétségkívül kiegyensúlyozott. Ez a sajátossága” – vélekedett Caba.

A szakember Bukarestben is szeretne nyomot hagyni munkájával, és bár eddig még kevés idő állt a rendelkezésére ahhoz, hogy látványos változást érjen el, a folytatásban arra törekszik, hogy a meglévő játékosokból a lehető legtöbbet kihozza.

Az erőviszonyok láttán szerinte a bajnoki címért folytatott harcuk reális elvárás, ugyanakkor ebben a kiegyenlített mezőnyben a dobogós helyek bármelyikét is elismerésre méltó eredményként ítélné meg a szezon végén.

Kilenc forduló után a CSM 15 ponttal a hetedik helyen áll a 21 pontos Dinamo által vezetett összetettben, miközben az SZKC 17 ponttal az ötödik. Az udvarhelyi találkozót szombaton 17.30-tól a DigiSport és a Telekom Sport élőben közvetíti. A tizedik etap már csütörtökön elkezdődött a Nagybányai Minaur–Dél-Dobrudzsa meccsel (30-32), majd pénteken Fogaras–Suceava, szombaton pedig Torda–Temesvár találkozó is lesz. A vasárnapi Călărași–Vaslui és Focșani–Iași összecsapások után Steaua–Dinamo (20 óra, Digi, Telekom) örökrangadót rendeznek.