Feljelentést tett az RMDSZ a Mátyás-szoborcsoport megrongálása miatt

Krónika 2017. november 08., 22:47

A nyomozó hatóságokhoz fordult a kolozsvári önkormányzat RMDSZ-es frakciója a Mátyás-szoborcsoport múlt héten történt megrongálásának ügyében, a keresetet szerdán iktatták az ügyészségen – tájékoztatott közleményben Oláh Emese alpolgármester sajtóirodája.

Fotó: Facebook/Gergely Balázs

A keresetet műemlékrombolás bűncselekményének elkövetése miatt ismeretlen tettes vagy tettesek ellen fogalmazta meg Oláh Emese, Horváth Anna frakcióvezető, Gergely Balázs, Rácz Levente és Nistor Dániel tanácsos. A kereset aláírói rámutattak:

a rongálásokra november 2-án figyeltek fel: a Szapolyai István alakját ábrázoló szobor egyik sarkantyúja eltűnt, a Mátyás királyt ábrázoló figura bal sarkantyúját pedig elhajlították.

A tanácsosok a károkról felvételeket is mellékeltek. Az ügyészségre benyújtott keresettel egyidejűleg a városi rendőrségen is panaszt nyújtottak be a tanácsosok, és kérik a térfigyelő kamerák felvételeinek ellenőrzését a tettesek kézre kerítése érdekében. A frakció tagjai ugyanakkor kezdeményezik a szoborcsoport megfelelő bekamerázását, ugyanis a jelenlegi térfigyelő rendszer nem alkalmas arra, hogy közeli képet adjon a műemlékről.