Elkaszálta a spanyol alkotmánybíróság a katalán függetlenségi nyilatko­zatot

Hírösszefoglaló 2017. november 08., 22:29

Megsemmisítette a katalán függetlenségi nyilatkozatot a spanyol alkotmánybíróság szerdán hozott határozatában. A Katalán Köztársaság függetlenségét kinyilvánító javaslatot október 27-én fogadta el az azóta feloszlatott katalán parlament függetlenségpárti többsége.

Fotó: Pixabay.com

A spanyol kormány még aznap bejelentette, hogy az alkotmánybíróságon támadja meg a döntést, amely október 31-én eljárásba vette a beadványt, ezzel automatikusan fel is függesztette a függetlenségi nyilatkozatot.

Eközben szintén szerdán

utcai tiltakozók akciói bénították meg a forgalmat Katalónia-szerte, ahol emiatt kora reggel óta több közúton is több kilométeres torlódás alakult ki.

„Szabadságot a politikai foglyoknak!”, „Megvédjük a köztársaságot!” – egyebek mellett ezekkel a transzparensekkel vonultak fel tüntetők, akik le is zártak közutakat a forgalom elől, nagy felháborodást okozva az autósok között. Hasonlóan reagáltak azok a vasúti utasok is, akiknek vonata kimaradt vagy késett, mert a tüntetők a sínekre vonultak, akadályozva ezzel a vasúti forgalmat.

Szerdán kiderült: külön indulnak a helyi választásokon a legnagyobb katalán függetlenségi pártok, vagyis az eddig Katalóniát kormányzó pártszövetség nem újította meg együttműködését.

Kedden a politikai foglyok szabadon bocsátását követelték Brüsszelben katalán polgármesterek, akik arra szólították fel Brüsszelt, hogy hallgassa meg a katalánokat, és lépjen fel a bebörtönzött vezetőik szabadlábra helyezése érdekében.

{K1}