Katalán politikus Kolozsváron: az egyetlen út a függetlenség

Kiss Előd-Gergely 2017. november 08., 17:08

Spanyolország a katalán önrendelkezési törekvések bővítésével szembeni elutasításának köszönheti a jelenlegi helyzetet, a katalánok számára pedig az egyetlen választás a függetlenség – mondta el a leváltott katalán elnök pártjának külpolitikai kabinetvezetője Kolozsváron.

Marc Gafarot a kolozsvári sajtótájékoztatón Fotó: Facebook/Marc Gafarot

Saját lenéző, elutasító magatartásának köszönheti a spanyolországi politikai elit, hogy ma ilyen nagy a függetlenségpártiak aránya Katalóniában – hangzott el többek közt Marc Gafarot i Monjó, az Európai Katalán Demokrata Párt – Carles Puigdemont katalán elnök pártja – külügyi kabinetvezetőjének szerdai kolozsvári, angol nyelvű sajtótájékoztatóján.

Egy demokrácia számára precedens nélküli állapotok uralkodnak, megszűnt a civilek szabadsága. Franco diktatúrájára emlékeztet mindaz, ami jelenleg történik a katalánokkal:

a katalán elnök Belgiumban él és a kiadatásra vár, a kormány 8 tagja és több civil aktivista börtönben ül. Ez a demokratikus jogok megerőszakolása – sorolta az atrocitásokat Marc Gafarot i Monjó.

Hozzáfűzte: nem állítja, hogy diktatúra van, de a spanyol kormány egyértelműen az autoriter török modellt követi, hiszen bojkottálták a katalán népszavazást, ártatlan tüntetőkkel szemben vetették be a hadsereget. Mint kifejtette, Spanyolország követhette volna az Egyesült Királyság példáját, ahol megengedték a skótoknak, hogy népszavazáson döntsék el, függetlenek kívánnak-e lenni, de sajnos Törökország példáját követi a katalánok nemzetiségi jogainak eltiprásában.

A nemzetközi közvélemény a katalán függetlenséget elutasító reakcióval kapcsolatban úgy fogalmazott: szomorú, amiért az Európai Unió ilyen választ adott.

Úgy néz ki, csak akkor figyelnek oda rád, ha vér folyik az utcán, de mi ezt nem szeretnénk. Mi nem erőszakot akarunk, hanem egy demokratikus megoldást, amellyel megadhatjuk a katalán népnek azt, amit kér: a függetlenséget”

– adott hangot csalódottságának a katalán politikus.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért akarnak függetlenné válni, leszögezte: szó nincs arról, hogy a katalánok hirtelen megbolondultak volna. Marc Gafarot i Monjó ugyanakkor rámutatott: ha a spanyol politikai és gazdasági elit másképp viselkedett volna, akkor ma nem lenne ekkora támogatottsága a függetlenségnek. Ha sokkal decensebb, tisztességesebb hangnemet ütnek meg, akkor nem jutottak volna idáig – magyarázta.

Hozzáfűzte, nincs más megoldás, csak a függetlenség, nem képzelhető el középutas megoldás, mert a jelenlegi spanyol hatalom kemény jakobinus, francia stílusú államot akar, a regionális sajátosságokra való tekintet nélkül.