Elfogadta a Tudose-kabinet az adópolitikát átíró sürgősségi kormányrendeletet

Krónika 2017. november 08., 15:31

Elfogadta szerdán a Mihai Tudose vezette bukaresti kabinet azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely révén 16-ról 10 százalékra csökkentik a jövedelemadót, a társadalombiztosítási hozzájárulás terhét pedig a munkáltatóról az alkalmazottra ruházzák át.

Fotó: Mediafax

A kormányülés kezdetén felszólaló Ionuţ Mişa pénzügyminiszter szerint nőni fog az alkalmazott fizetése, és a munkáltató nem fog többet befizetni az államkasszába a jövedelemadó csökkentése és a társadalombiztosítási járulékok munkaadóról munkavállalóra való áthárítása következtében. 

Mişa kifejtette: a sokat vitatott tervezet előnyös lesz a lakosság számára, de a Romániában működő cégek számára is.

Ionuţ Mişa elmondta: az első módosítás értelmében 16%-ról 10%-ra csökkentik a jövedelemadót az alkalmazottak, nyugdíjasok, vállalkozói engedéllyel rendelkező magányszemélyek számára, valamint a szerzői jogdíjakból, magánrendelők, albérletek, kamatok, díjak, mezőgazdasági tevékenységek révén szerzett jövedelmek esetében. Kivételt képez az osztalékadó, amely 5%-os marad.

A társadalombiztosítási hozzájárulások 39,25%-ról 37,25%-ra csökkennek, és ezentúl nem a munkáltatót, hanem a munkavállalót terheli a fizetésekből származó jövedelem esetében. „Le akarom szögezni, hogy ez a három intézkedés összességében az alkalmazott nettó jövedelmének növekedéséhez vezet, anélkül, hogy a munkáltatónak több pénzt kéne fizetnie az államkasszába” – magyarázta az Agerpres szerint a pénzügyminiszter.

A kormány arról is döntött, hogy 640 lejre nő a szociális nyugdíj, a nyugdíjpont érteke pedig 1100 lej lesz 2018. július elsejétől. A kötelező magánnyugdíjalapba befolyó összeget 5,1 százalékról 3,7-re csökkentik. 

A kormányülés közben több százan tüntetnek a Victoria-palota előtt. Közben a szakszervezetek bejelentették: beadványban fordulnak a nép ügyvédjéhez, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon a kormányrendeletet.