Szerdán várható a „fiskális forradalom” – Megoldásokat ígért a kormány a polgármestereknek

Bálint Eszter 2017. november 07., 22:24

A kormány ígéretet tett a Romániai Megyei Jogú Városok Egyesületének, hogy a helyi önkormányzatok 2018-as bevételei nem maradnak el az ideitől.

Fotó: Gov.ro

A minden irányból rázúduló támadások ellenére szerdai ülésén elfogadja a bukaresti kormány az ország adópolitikáját felforgató intézkedéseket. Mihai Tudose miniszterelnök kedden jelentette be, hogy a szerdán 15 órától kezdődő ülésen

sürgősségi kormányrendeletet fogadnak el a társadalombiztosítási hozzájárulás terhének a munkáltatóról az alkalmazottra való átruházásáról,

más hangok szerint pedig a többi adóügyi intézkedésről is rendelet születik, amelyek a kormány „fiskális forradalmának” részét képezik.

Van, aki bizakodó

A kormányfő azt követően jelentette be, hogy mégis napirendre kerül a vitatott intézkedés, hogy a témáról egyeztetett a Romániai Megyei Jogú Városok Egyesületének (AMR) képviselőivel. Tudose egyúttal cáfolta, hogy a polgármesterek elégedetlennek mutatkoztak volna a kormány által tervezett adóügyi intézkedések kapcsán. Maguk a polgármesterek viszont egymásnak sok ponton ellentmondva nyilatkoztak az egyeztetés után az összesereglett újságíróknak.

Robert Negoiță, a Romániai Megyei Jogú Városok Egyesületének elnöke elégedetetten állapította meg, hogy megállapodás született a kormány képviselőivel arról, hogy az önkormányzatra ne hassanak ki negatívan 2018-ban az adóügyi módosítások. „Elviekben igen. Azért volt ez a beszélgetés, hogy mindkét fél számára megfelelő megoldás szülessen” – válaszolta Robert Negoiță arra az újságírói kérdésre, hogy a kormány fenntartja-e szándékát, hogy szerdán sürgősségi rendelettel fogadja el az adópolitika módosításait.

Negoiță elmondása szerint sikerült azonosítaniuk egy megoldást.

Abból a realista következtetésből indultunk ki, hogy a jövedelemadó 16 százalékról 10 százalékra történő csökkentése negatívan fog kihatni a helyi büdzsékre. Evidens, ezzel egyetértenek a kormány képviselői is. Megállapodtunk abban, hogy jövőre nem csökkenhet a jövedelemadóból befolyó összeg a 2017-es évi szint alá, így kárpótlást nyújtó intézkedések lesznek”

– fejtette ki az elöljáró.

Konkrét kárpótlásról van szó, amelyet a kormány költségvetéséből irányítanak át azoknak a helyi önkormányzatoknak, amelyeknél a bevételek az idei szint alá süllyednének. Beszélt arról, hogy az egyesület legközelebb jövő év első felében egyeztet a témában a kormány illetékeseivel. „Az ő ötletük volt, mi pedig nem tudunk nem egyetérteni azzal, hogy az év elején megnézzük, és a dolgok alakulása függvényében próbáljunk megoldásokat találni. Értékelésük szerint nőni fognak a költségvetés bevételei, mivel javulni fog a begyűjtés hatékonysága. Amíg nem látjuk, nem tudhatjuk” – összegzett Robert Negoiță.

Van, akit nem sikerült meggyőzni

Gheorghe Falcă aradi polgármestert azonban saját bevallása szerint nem sikerült meggyőzniük a találkozó résztvevőinek. Az egyeztetést követően úgy nyilatkozott, jelen pillanatban senki nem tudja pontosan megmondani, hogy milyen hatása lesz az egységes adókulcs csökkentésének, éppen ezért „mindenki kételkedik abban, hogy 100 százalékban orvosolni lehetne a problémát”.

Számításai szerint az eddig ismert tervek értelmében Arad 12–16 millió eurót veszítene.

„Meglátjuk majd a kárpótlást, mivel az csak a 2018-as évre vonatkozik” – fogalmazott az aradi elöljáró. Közölte ugyanakkor, hogy jövő év végén kell újraértékelni a kérdést, és 60 százalékra vagy még nagyobbra emelni a jövedelemadóból a helyi önkormányzatoknak visszajáró összegeket. Jelenleg ez 41,7 százalék, a kedden elhangzott ígéretek szerint pedig jövőre 43 százalékra nő.

A civilek újra utcára vonulnak

Állítsátok meg az adótörvénykönyv módosítását! – ezzel a címmel hirdet szerdán 11 órától tiltakozó megmozdulást Bukarestbe a Korrupció öl (Corupţia ucide) Facebook-csoport, amely a Colectiv-tragédia óta szervezi a kormányellenes tüntetéseket. „November 8-a fekete szerda Románia gazdasága számára” – fogalmaznak a közösségi portálon közzétett felhívásukban, meglátásuk szerint ugyanis a kormány a szabad gazdaságot készül a szerdán napirendre kerülő intézkedések elfogadásával tönkretenni annak érdekében, hogy teljesíteni tudja a kampányban tett ígéreteit. Felszólítják ugyanakkor az ország nagy vállalkozásait, hogy támogassák a tiltakozó megmozdulást, és engedjék tüntetni alkalmazottaikat a „fiskális forradalom ellen”.