Túlzsúfoltak az iskolák, stratégiát dolgoz ki az oktatási minisztérium

Krónika 2017. november 08., 10:09

Iskolafelújítási stratégiát dolgoz ki a tanügyminisztérium, amelynek során kibővítenék, felújítanák az oktatási intézményeket, ugyanakkor szeretnék elérni, hogy minden tanuló megfelelő körülmények között tanulhasson.

Fotó: Pál Árpád

A minisztérium továbbá iskolai campusokat is szeretne építeni és felújítani az elemi és gimnáziumi oktatásban részesülő diákok számára. A szaktárca a hét elején közvitára bocsátotta a 2017/2023 közötti időszakra vonatkozó, az oktatási infrastruktúra modernizálásáról szóló tervezetét is, amelynek indoklásában többek közt rámutatnak: a tanulók 56 százaléka túlzsúfolt vagy kihasználatlan tanintézetben tanul.

Az oktatási minisztérium adatai szerint a túlzsúfoltság főként a gimnáziumokra jellemző. A gimnáziumok 14 százalékában tanul több diák, mint amennyien elférnének, míg az elemi iskoláknak csupán 2,4 százaléka zsúfoltabb a kelleténél.

Egy friss felmérés szerint a romániai tanintézetek 30 százalékában – 2200 iskolában – nincsen benti mosdó kialakítva, ez 230 000 diák számára jelent hátrányt. Egy másik statisztika szerint 3000 vidéki gimnáziumban nincsenek kialakítva szaktantermek, míg a városi gimnáziumok közül 803 tanintézetben hiányoznak a megfelelően felszerelt tantermek. Városon tíz iskolából kettőnek, vidéken 10 iskolából hatnak nincsen saját könyvtára.

A minisztérium illetékesei továbbá bejelentették: országos konzultációt szerveznek a házi feladatokról. Az internetes véleménykutatásra november 7–20. között kerül sor.

A minisztérium közleménye szerint az eljárás során az elemi, gimnáziumi és líceumi pedagógusok, a diákok és a szülők fejezhetik ki véleményüket a házi feladatok rendszerével kapcsolatban. Az internetes kérdőívek kitöltése a rendszerben tapasztalt elégtelenségeket hivatott kiküszöbölni és a házi feladatok kiírásának módszertanát szabályozni, írja a minisztérium.