Jelentős határon túli beruházások budapesti támogatással

Hírösszefoglaló 2017. november 07., 16:58

A jelenlegi kormány által biztosított, jelentősen megnövekedett források fontos beruházásokat tettek lehetővé a külhoni magyarság számára – emelte ki Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár az Országgyűlés szakbizottságában kedden Budapesten.

Fotó: Patterman Renáta

Potápi Árpád János rámutatott: a 2016-os költségvetés 11,8 milliárd forintot hagyott jóvá a Bethlen Gábor Alap számára, ez az összeg az év végére 63 milliárdra nőtt. A 2009-es év nemzetpolitikai terület számára biztosított 9,1 milliárdos összege a tavalyi évre megtízszereződött. A megnövekedett keret jelentős beruházások elindulását és megvalósulását tette lehetővé a külhoni magyarság számára – hangsúlyozta az államtitkár.

Példaként említette Erdélyben a kolozsvári protestáns teológiai intézetet érintő, 17,8 milliárd forintos beruházást, az unitárius egyház püspöki házát, a Kemény Zsigmond Szórvány Központot, a Studium Alapítvány támogatását.

Folytatódott az orvosi rezidensek szolgálati lakásainak építésével, átadásával, ez így lesz jövőre is – jelezte.

A nemzeti jelentőségű intézményekről szólva az államtitkár kiemelte, hogy 80 intézményt és programot támogattak a Kárpát-medencében és a diaszpórában. A külhoni magyar fiatal vállalkozók éve keretében tavaly 967 pályázat érkezett, és 117-en kaptak támogatást. Folytatódtak a szakképzés évéhez kapcsolódó programok is, 110 felszerelt tanműhelyt és tangazdaságot segítettek összesen mintegy 890 millió forintból.

A Szülőföldön magyarul program keretében a 2015/16-os tanévben 240 ezer, magyar oktatásban részt vevő fiatal, gyermek támogatására 4 milliárd forintot fordítottak.

Az ülésen 6 igen és 2 tartózkodás mellett a bizottság a Bethlen Gábor Alapról szóló beszámolót elfogadta.

Potápi Árpád János aktuális kérdésekről elmondta: meghaladta az egymilliót az állampolgársági kérelmet benyújtók száma. Kitért a külhoni magyar családi vállalkozások évére, a kapcsolódó programokra és képzésekre, és jelezte: három pályázatot írtak ki, 867 kérelem érkezett be, és közel 890 millió forintból 185 projekt megvalósítását támogatják.

2018-tól indul az óvodafejlesztési program második üteme. Cél, hogy minden magyar gyermek magyar intézménybe tudjon járni – jelezte. Értékelése szerint rendkívül sikeres volt a Szent László-év, amely december 10-én zárul. Az ukrán oktatási törvényről azt mondta, semmilyen módon nem fogadják el, hogy a jogszabály hatályba lépjen.

Szórványosodás: az autonómia a megoldás

A szórványban és a diaszpórában élő nagyvárosi magyar közösségek helyzetét tekintette át a Kárpát-medencei Képviselők Fóruma (KMKF) szórvány-diaszpóra munkacsoportja keddi budapesti ülésén – közölte Révész Máriusz (Fidesz), a testület társelnöke. Az ülésen előadást tartott Bodó Barna a Szórvány Alapítvány képviseletében, Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke, Gábrity Molnár Irén (Magyarságkutató Tudományos Társaság) és Kovács Eszter (MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont).

Révész Máriusz elmondta: a tanácskozáson elhangzott előadásokból az derült ki, hogy mindenütt nehéz a helyzet, és a szórványban sokkal gyorsabb a beolvadás mértéke. Számos, az elmúlt 100 év folyamatairól felsorolt adat is ezt támasztotta alá – közölte. Hozzátette: megállapítható, hogy a legegyszerűbb és legjobb megoldás az autonómia lenne.