Juncker: Madrid nem sért jogállamiságot a letartóztatásokkal

Hírösszefoglaló 2017. november 07., 16:44

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Politico című brüsszeli lap szerint nem lát kivetnivalót abban, hogy a spanyol hatóságok letartóztatták a katalán kormány nyolc tagját.

Jean-Claude Juncker Fotó: Ec.europa.eu

„Nem látom úgy, hogy a spanyol hatóságok megsértették volna a jogállamiság alapelveit. Szerintem inkább azok sértettek törvényt, akik nem tartják tiszteletben a spanyol alkotmányos rendet” – mondta Junncker.

„Európa már kifejtette álláspontját, amely a szerződéseken alapszik.

Ami Katalóniában, egy, a szimpátiámat teljes mértékben élvező spanyol régióban történik, nem tartozik Európára, mivel a megoldások a spanyol alkotmányos rendben és az ottani jogrendszerben gyökereznek”

– tette hozzá Juncker, ismét csak spanyol belügynek minősítve a spanyol–katalán konfliktust.

Közben kiderült: november 17-én kell első alkalommal megjelennie az illetékes belga bíróság előtt Carles Puigdemont leváltott katalán elnöknek és korábbi kabinetje négy Belgiumban tartózkodó tagjának. Az ellenük kiadott európai elfogatóparancs értelmében ugyanis 15 napon belül meg kell jelenniük a bíróságon. Bírósági források szerint az öt korábbi katalán vezető első meghallgatását továbbiak követhetik majd, ezért kiadatása még hetekig elhúzódhat.

Az érintettek a bíróság engedélye nélkül nem hagyhatják el az országot és tájékoztatniuk kell a hatóságokat a hollétükről, valamint eleget kell tenniük a rendőrségi vagy bírósági idézéseknek

– tették hozzá.

Az ügyben eljáró vizsgálóbíró hétfőre virradóan szabadlábra helyzete Puigdemontot és volt minisztereit mindaddig, amíg az illetékes bíróság nem dönt arról, hogy kiadhatók-e a spanyol hatóságoknak. Carles Puigdemont és volt miniszterei vasárnap adták fel magukat a belga rendőrségen. Spanyolországban lázadással, zendüléssel és hűtlen kezeléssel vádolják őket.

A belga sajtó eközben arról számolt be, hogy megérkezett az a mintegy kétszáz katalán polgármester Brüsszelbe, akik a leváltott barcelonai kormány ott tartózkodó egykori tagjaival kívánnak megbeszélést folytatni, illetve fel szeretnék hívni a figyelmet Katalónia ügyére.