Rágalmazás vagy #MeToo? – bírálatok kereszttüzében a Transindex a Váta Lóránd színészt ért vád nyomán

Kiss Előd-Gergely , Kőrössy Andrea 2017. november 06., 22:40

Bírálatok kereszttüzébe került a Transindex.ro portál annak nyomán, hogy szexuális zaklatással vádolta meg Váta Lóránd kolozsvári színművészt. Sokan úgy vélik: az ügynek semmi köze a hivatkozott #MeToo kampányhoz, sokkal inkább sajtóetikai kérdéseket vet fel.

Fotó: Pixabay.com

Bírálatok kereszttüzébe került a Transindex.ro portál annak nyomán, hogy egy vasárnap délután közölt cikkben szexuális zaklatóként állította be Váta Lórándot, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészét.

Az írást jegyző Kulcsár Árpád – nemrég kinevezett – főszerkesztő azt állítja, hogy Váta évekkel ezelőtt több alkalommal is szexuálisan közeledett a szerző egyik barátjához. Bár utóbbi kilétét a cikk nem fedi fel, csak Szabiként emlegeti, a Transindex Facebook-oldalán írt hozzászólások között egy Kálmán Szabi néven regisztrált felhasználó vallja magát az áldozatnak.

Szabi és Váta sokszor találkoztak, együtt jártak szaladni reggelente, néha kocsmába is. Váta néha bepróbálkozott, fogdosta, de aztán, amikor Szabi leállította, mindig bocsánatot kért, és megígérte, hogy ilyen többé nem lesz, hogy ezt kontrollálni fogja”

– írja a Transindex. A cikk szerint a szerző az elmúlt időszakban Erdélyben is elterjedt #MeToo, azaz #ÉnIs közösségimédia-kampány nyomán látta szükségét az eset nyilvánosságra hozatalának.

Sokak szerint azonban az ügynek semmi köze az Egyesült Államokból indult mozgalomhoz, az írás ugyanakkor sokkal inkább sajtóetikai kérdéseket vet fel, mintsem hozzájárul egy társadalmi jelenség visszaszorításához.

Sokatmondó már a cikk címe is – Erdélyben nem merült fel senkinek a neve szexuális zaklatások kapcsán? Akkor íme egy történet –, ugyanakkor sokan kifogásolták, hogy a megvádolt félnek egyáltalán nem adtak lehetőséget a megszólalásra.

A szerző visszavonta nyilatkozatát

Az ügyben megkerestük Kulcsár Árpád főszerkesztőt, akitől többek között azt kérdeztük, hogy a kemény vádat megfogalmazó cikkben miért nem szólaltatta meg Váta Lórándot, miért nem adott neki válaszlehetőséget. Arra is kíváncsiak voltunk, etikai szempontból nem tartja-e aggályosnak, hogy az írásban Váta tudta és beleegyezése nélkül gyakorlatilag a nyilvánosság elé tárta szexuális orientációját.

Kulcsár Árpád Fotó: Facebook/Kulcsár Árpád

Rákérdeztünk arra is, hogy milyen meggondolásból, milyen céllal született a cikk, tekintve, hogy nem illeszkedik „hagyományosan” a #MeToo mozgalomba, hiszen nem intézményes, például a színházban vagy az egyetemen történt hatalmi visszaélésről van szó – ezt a cikkben hangsúlyozza is –, mint ahogy az történt a Magyarországon az elmúlt időszakban kirobbant ügyek esetében.

Kíváncsiak voltunk, szerinte ilyen kontextusban a nyilvánosságra tartozik-e, közügynek minősül-e az eset. Arra is rákérdeztünk – amint annak indokoltságát számos hozzászóló is felvetette –: számít-e arra, hogy Váta rágalmazás miatt bírósághoz fordul. Továbbá arra is rákérdeztünk, hogy hétfőn miért került le rövid időre a cikk a Transindex honlapjáról.

Kulcsár Árpád ugyan válaszolt a Krónika kérdéseire, beszélgetésünk után néhány órával azonban jelezte, visszavonja nyilatkozatát, mert másik cikket fog közzétenni a témában.

Ezt hétfőn este meg is tette, bár ennél az írásnál az elsővel ellentétben már nem tüntettek fel szerzőt a szerkesztők.

Természetesen szerettük volna megszólaltatni az ügyben Váta Lórándot is, azonban a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán óraadó tanárként is tevékenykedő művész többszöri próbálkozásra sem válaszolt a hívásunkra. A Transindexen közölt cikkhez fűzött hozzászólásában ugyanakkor úgy fogalmazott:

Természetesen meg fogok szólalni ezügyben a megfelelő pillanatban. Mindaddig szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy nem zaklattam szexuálisan ezt az embert. Barátságunk története jóval árnyaltabb, de erről majd később.”

Váta Lóránd Fotó: Biró István

Visky András: a cikk kontextuson kívüli

Visky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti vezetője, a BBTE Színház és Televízió Karának dékánhelyettese a Krónika megkeresésére leszögezte: meg kell várni Váta Lóránd válaszát. Hozzátette, a cikkben nem látja nyomát annak, hogy a színészt megkérdezték volna, amit ő helytelenít. Visky leszögezte: a Transindex cikkében két ember kapcsolatáról van szó, amelynek nincs semmilyen intézményi kerete, kontextusa, ezzel szemben az elmúlt időszakban nagy nyilvánosságot kapott esetek mindegyike hatalmi viszonyokban történt szexuális zaklatásokról szóltak.

Ez a Transindex-cikk ilyen szempontból számomra nem értelmezhető, és nem is helyezhető el ebben a kontextusban. A cikk kontextuson kívüli, csak látszólagosan párhuzamos azokkal az esetekkel, amelyek megjelentek többek között a magyar médiában is.

Számomra értelmezhetetlen, személyes kapcsolatról van szó, ez intézményi hatalmi játszmák szempontjából nem értelmezhető és félrevezető” – mutatott rá Visky András.

A portálon egyébként hozzászólt a cikkhez Takács Aranka, a kolozsvári teátrum művészeti titkára is. „Lórival dolgozom nap mint nap. Szerintem nem kell neki magyarázkodni semmiről. S amúgy is magánügy. A tisztelt Szabinak is” – közölte Váta kolléganője. Mint hangsúlyozta: a szexuális zaklatás igenis létező jelenség minden területen, és egyértelműen elítélendő, „de gusztustalan, ahogy egyesek ezt kihasználva akarják magukra vagy újságukra” felhívni a figyelmet.