Marad a hálókocsi-szolgáltatás a Budapest és Brassó között közlekedő Koronán

Krónika 2017. november 06., 15:40

Magyarország fejlesztési miniszteréhez fordult Tánczos Barna Hargita megyei szenátor a Korona és a Hargita nemzetközi vonatjárat étkező- és hálókocsi-szolgáltatásának ügyében.

Fotó: MÁV-START

A Budapest és Brassó közötti járatokat működtető Magyar Államvasutak (Máv-Start) nemrég közölte, hogy költségmegtakarítási okokból megszüntetik a két szolgáltatást a nemzetközi vonatokon.

{K1}

Tánczos Barna az RMDSZ hétfői hírlevelében rámutatott: az ügyben többen is megkeresték, ezért levélben fordult Seszták Miklós fejlesztési miniszterhez tájékoztatást kérve a tervezett változásokról. A tárcavezető válaszában egyrészt közölte, hogy

a Koronán az utasoknak továbbra is lehetőségük lesz az éjszakai utazás során fekvőhelyes szolgáltatást igényelni.

Seszták kérésére ugyanakkor a Máv-Start pontos felvilágosítást adott arról, hogy milyen intézkedéseket terveznek a két nemzetközi járaton. Csépke András vezérigazgató válaszlevelében rámutatott: a vasúttársaság 2017 első felében megkezdte a nemzetközi járatok gazdaságossági felülvizsgálatát, ennek során a Korona és a Hargita helyzetét is elemezték. Kiderült, hogy

mindkét járat több millió forintos veszteséget termel évente, ennek nyomán döntöttek úgy, hogy jövő évtől mindkettőn megszüntetik az étkezőkocsis szolgáltatást.

A Máv-Start vezérigazgatója ugyanakkor hangsúlyozta: az utasok nem maradnak fedélzeti ellátás nélkül, a Korona ügyfeleit ugyanis „továbbra is kiszolgálja az éjszakai kocsik személyzete”. A vasúttársaság vezetője arról is beszámolt, a költségcsökkentési szempontok mellett az is közrejátszott a döntés meghozatalában, hogy a román vonalszakaszon gyakoriak az energiaellátási gondok, emiatt sokszor előfordult, hogy le kellett állítani az elektromos berendezéseket, hűtőszekrényeket az étkezőkocsikban, ami a félkész alapanyagok megromlásához vezetett.

Tánczos Barna továbbá közölte: a Máv-Start tájékoztatása szerint jövőre változatlanul naponta indul a Korona és a Hargita Budapestről Székelyföldet érintve Brassóba. A Hargita 1. és 2. osztályú ülőhelyes kocsikkal, míg a Korona 4–6 ágyas fekvőhelyes és 2. osztályú ülőhelyes kocsival fog közlekedni.