Ács Tiborra emlékeznek: a nagyváradi színművész síremlékének kivitelezésére gyűjt a Szigligeti Színház

Bede Laura 2017. november 06., 15:22

Jótékonysági előadást hirdet december 18-ra a nagyváradi Szigligeti Színház Ács Tibor Életműdíjjal kitüntetett színművész síremlékének kivitelezésére.

Fotó: Szigligeti Színház

Ács Tibor halálának első évfordulójához közeledve jótékonysági előadást szervez a nagyváradi Szigligeti Színház az életműdíjjal kitüntetett színművész síremlékének kivitelezésére. A tervek elkészítésére a Szigligeti Színház vezetősége, valamint a Szigligeti Kulturális és Jótékonysági Alapítvány Deák Árpád szobrászművészt kérte fel – olvasható a társulat honlapján.

A síremlék gipszmakettje elkészült, a következő időszakban ennek bronzból való kivitelezésére, valamint a síron való elhelyezésére kerül sor.

A tervek elkészítése, valamint a kivitelezés anyagi költségeinek fedezésére a Szigligeti Színház jótékonysági előadást hirdet: december 18-án 19 órától Molière A mizantróp című komédiáját játssza a Szigligeti Társulat, amelyet 50 lejes támogatói jegy megvásárlásával tekinthet meg a közönség. A szervezők szeretettel fogadják az egyéb felajánlásokat is.

Támogatói jegyek kizárólag a színház jegypénztárában kaphatók, amely hétfőtől péntekig 14–19 óra között, valamint egy órával az előadások előtt tart nyitva.

Ács Tibor 1944-ben született, Nagyváradon, a premontrei gimnáziumban érettségizett, majd az építészeti technikum elvégzése után kanyarodott életútja a színészi pálya felé. 1972-ben végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Akadémián, előbb Szatmárnémetibe került, ahol öt évig szolgálta és szórakoztatta a közönséget, majd 1977-ben hazatért Nagyváradra.

Harmincegy éves pályafutása során szinte mindent eljátszott Lumpáciusz Vagabundusztól (Heltai Jenő: Lumpáciusz Vagabundusz) Ljapkin-Tyapkinig (Gogol: A revizor).

A legtöbbet játszó és egyik legnépszerűbb színész volt, különösen a 80-as, 90-es években.

Drámai szerepei mellett különösen a vígjátékokban remekelt, de otthonosan mozgott a zenés műfajokban is. Legkiemelkedőbb szerepe Tevje a Hegedűs a háztetőn című musicalben, de remekelt Brian Fried Fordítások című drámájának Hugh-szerepében is vagy Csebutikinként a Három nővérben. Népszerű volt a közönség körében, szerették egyéni humoráért, közvetlenségéért, megjelenéséért.

Közismert a groteszk és az abszurd humor iránti érzéke. 1990 után játszott a nagyváradi Kiss Stúdió Színházban is. 2009-től betegsége miatt már nem állt többé színpadra. 2012-ben a nagyváradi Szigligeti Színház életműdíjjal tüntette ki.