Új projekt a Kolozsvári Városszépítő Egylettől

Kiss Előd-Gergely 2017. november 05., 19:48

Miközben Magyarországon a városszépítő és védő egyesületeknek országos szövetsége van, addig Romániában gyerekcipőben járnak még a városaikért felelősséget vállaló civil szerveződések – derült ki a Kolozsvári Városszépítő Egylet hétvégi konferenciáján.

Jövőre is megszervezik a Virágos Kolozsvár versenyt Fotó: Zolcsák Péter

Szenkovics Dezső, az egyesület elnöke a Krónikának elmondta, épp ezen kívánnak változtatni, ugyanis azt szeretnék elérni, hogy a kincses város polgárai is tegyenek valamit a környezetükért. „Egyszerűen odafigyelés kérdése” – magyarázta.

Mint kifejtette, egyelőre csak hosszú távú célként jöhet szóba, hogy kiépítsék Erdélyben a városszépítő egyesületek hálózatát. A romániai civil szervezetek nagy többsége politikai pártokhoz kötődik, így nincs meg az a szabadságuk, mint Magyarországon.

Ez is magyarázza, hogy csak elvétve lehetett korábban is hasonló kezdeményezéssel találkozni. Szenkovics Dezső elmondta, első körben a történelmi belvárost szeretnék szebbé tenni, így azt tervezi, hogy jövőre megpróbálják meggyőzni a belvárosi székhellyel rendelkező cégeket, illetve a katolikus és református egyházat, hogy virággal díszítsék az ablakaikat, valamint jövőre is megszervezik a Virágos Kolozsvár versenyt.

A szakmai megbeszéléseken egyébként az 1983-ban alapított Gyöngyösi Városszépítő és Védő Egyesület és az 1986-ban alakult Gyulai Városszépítő és Környezetvédő Egyesület képviselői osztották meg tapasztalataikat a kolozsvári városszépítőkkel.

Ferenczi István, a gyulai városszépítők főtitkára elárult egy apró trükköt: egyesületük nevében azért szerepel a környezetvédelem is, mert így könnyebb uniós pénzekre pályázni.