Feladta magát Carles Puigdemont leváltott katalán elnök, de indulna a választásokon

Hírösszefoglaló 2017. november 05., 16:11

Jelentkezett a belga rendőrségen vasárnap Carles Puigdemont volt katalán elnök, miután a madridi központi büntető bíróság kiadta az elfogatóparancsot a lázadással és zendüléssel gyanúsított Puigdemont és négy minisztere ellen.

Fotó: News.sky.com

Feladta magát a belga rendőrségen tegnap Carles Puigdemont leváltott katalán vezető és négy minisztere, aki a múlt hét elején érkezett a belga fővárosba – adta hírül vasárnap a Reuters hírügynökséga belga ügyészség szóvivőjére hivatkozva.

A politikus ügyvédje kíséretében érkezett a rendőrségre.

A lépés előzménye, hogy pénteken este a spanyol központi büntető bíróság kiadta az európai elfogatóparancsot Puigdemont és egykori kormányának négy tagja ellen. Carmen Lamela bírónő előzőleg elutasította Puigdemont kérését, hogy videón keresztül tehessen vallomást a bíróságon.
Őt és politikus társait a bírónő csütörtökre beidézte kihallgatásra, de nem jelentek meg, ezért kéri a letartóztatásukat és kiadatásukat.

A politikusok ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanújával indítottak eljárást, miután a katalán parlament egyoldalúan kikiáltotta a függetlenséget.

Mind az öten Belgiumban tartózkodnak. A négy másik érintett: Antoni Comín (egészségügy), Clara Ponsatí (oktatás), Lluís Puig (kultúra) és Meritxell Serret (mezőgazdaság). José Manuel Maza spanyol állami főügyész hétfőn kezdeményezte büntetőeljárás megindítását a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen.

{K1}

A spanyol központi büntetőbíróság csütörtökön már előzetes letartóztatásba helyezte a leváltott katalán kormány nyolc volt tagját.

Amint a parancs megérkezik a belga hatóságokhoz, a La Libre Belgique belga napilap szerint az iratot lefordítás után továbbítani fogják a belga ügyészségnek, majd a vizsgálóbíró dönt arról, hogy az öt érintettet előzetes letartóztatásba kell-e helyezni. A bíró dönthet az elfogatóparancs elutasítása mellett is vagy bizonyos feltételek mellett meghagyhatja szabadságukat is. A büntetés-végrehajtási tanács kamarája ezt követően megvizsgálja a kérelem érvényességét.

{K2}

Ha a spanyol megkeresés összhangban áll a belga joggal, akkor döntés születhet a volt katalán kormánytagok spanyol bíróságnak történő átadásáról akkor is, ha a fellebbezés lehetősége még nyitva áll az érintettek előtt. A belga hatóságoknak három hónapjuk van az eljárás lebonyolítására.

Puigdemont kijelentette, hogy nem tér vissza Spanyolorszába, de teljes mértékben együtt fog működni a belga hatóságokkal.

A belga szövetségi ügyészség megkapta és tanulmányozni fogja az elfogatóparancsot - közölte péntek este a vádhatóság szóvivője. Eric Van der Sypt arról tájékoztatta a helyi sajtót, hogy tanulmányozni fogják az elfogatóparancsot, mielőtt átadják a vizsgálóbírónak, aki majd dönteni fog az érintettek előzetes letartóztatásáról.

Piugdemont indulna a választáson

Puigdemont egyébként péntek este Brüsszelben kijelentette, hogy „kész" indulni a spanyol kormány által december 21-re kiírt katalóniai regionális választáson.

Készen állok a jelöltségre (...), kampányolni bárhonnan lehet"

- emelte ki a múlt pénteken menesztett, hétfő óta Brüsszelben tartózkodó Puigdemont az RTBF belga közszolgálati televíziónak adott interjújában. „Legitim kormányzatként tekintünk magunkra. Muszáj folytonosságnak lennie ahhoz, hogy elmondjuk a világnak, mi folyik Spanyolországban" - hangsúlyozta. A korábbi elnök emellett bírálta a szerinte "barbár" módon viselkedő Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, amiért "be akarja börtönözni a másként gondolkozókat", bár - mint mondta - az igazi áldozatok azok a katalánok, akik október elején kifejezték az akaratukat a függetlenségi referendumon. Hozzátette, nem ő az első katalán elnök, akinek problémája akadt Madriddal, ennek ellenére kész tárgyalni Rajoy-jal.

Fotó: SBA73/Flickr

Közölte továbbá: azért jött el Spanyolországból, hogy megfelelően felkészülhessen a védekezésre. "Nem azért vagyok itt, hogy politikai menedékjogot kérjek, hanem hogy megvédjek egy legitim kormányzatot a spanyol vezetés törvénytelen fellépésével szemben" - húzta alá Puigdemont, leszögezve, hogy szükség esetén kész feladni magát a belga hatóságoknál.

Puigdemont szombaton egységre szólította fel a katalán függetlenségpárti pártokat a december 21-i regionális választásokon. 

 "Eljött az egyesülés pillanata minden demokrata számára. Katalóniáért, a politikai foglyok kiszabadulásáért és a (katalán) köztársaságért" – írta Twitter-oldalán.

{K3}

A belga főváros központjában péntek este szimpátiatüntetést tartottak Puigdemont mellett, a demonstráció néhány tucatnyi résztvevője közül többen katalán zászlót lengettek.
Sokan arra számítottak, hogy Puigdemont politikai menedéket fog kérni Belgiumban, miután a belga menekültügyi és migrációs államtitkár azt mondta, ha kérelmezné, meg is kaphatná. A leváltott elnök azonban kedden bejelentette: nem kér menedékjogot, de nem is tér vissza Katalóniába, amíg nem garantálják a "tisztességes eljárást".

Egyébként egy felmérés szerint a választáson várhatóan a Katalónia függetlenségét támogató pártok kapják együttesen a legtöbb szavazatot, de előfordulhat, hogy nem sikerül többséget szerezniük a barcelonai parlamentben.

A GAD3 közvélemény-kutató által 1233 ember megkérdezésével, október 30. és november 3. között készített és a La Vanguardia című barcelonai lap által ismertetett felmérés szerint a Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT), a Katalóniai Köztársasági Baloldal (ERC) és a Népi Egység (CUP) nevű párt 66-69 mandátumot szerezhet a 135 fős katalán parlamentben. A baszkföldi Bilbaóban eközben több mint 40 ezren tüntettek, hogy tiltakozzanak a spanyol kormány Katalóniával szembeni intézkedései ellen.

Lapít az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság továbbra sem kíván beavatkozni Carles Puigdemont leváltott katalán elnök ügyébe, a Spanyolország által kiadott esetleges európai elfogatóparancs kizárólag a bíróságokra tartozik - szögezte le pénteken a brüsszeli testület illetékes szóvivője.

Fotó: The Guardian/Emilio Morenatti/AP

„A kérdés egyedül a jogi hatóságokra tartozik, amelyek függetlenségét teljességgel tiszteletben tartjuk" - emelte ki Annika Breidthardt a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Szakértők rámutattak, hogy a katalán vezetők erőfeszítései eddig rendre kudarcot vallottak az ügy nemzetközi szintre emelését illetően, az Európai Unió ugyanis a jelek szerint szilárdan kiáll a spanyol kormány mellett.

Az Európai Bizottság a válság kirobbanása óta többször is felszólított az alkotmányos rend tiszteletben tartására, valamint a helyzet tárgyalásos rendezésére, és párbeszédet sürgetett a spanyol kormányzat és a katalán hatóságok között. A pénteki sajtóértekezleten a szóvivő megismételte: az Európai Unió szerint jogszerűtlen volt a függetlenségi referendum, a kérdés pedig Spanyolország belügye.