Huszonötödik kiadását ünnepli a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

MTI 2017. november 04., 16:23

Huszonötödik kiadását ünnepli a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, amelynek versenyprogramjában idén 52 rövidfilm szerepel, és amelyen a legújabb magyar és román nagyjátékfilmeket is láthatja a közönség.

Fotó: Boda L. Gergely

Sipos Levente fesztiváligazgató az MTI-nek elmondta: a november 8. és 12. között zajló mustra történetében először neveztek több mint ezer rövidfilmet. A legtöbb film Németországból, Oroszországból és Spanyolországból érkezett.

A fesztivál egyre ismertebb, ennek köszönhetően olyan országokból is érkeztek rövidfilmek, mint Ruanda, Mianmar, Tanzánia vagy Peru.

Az 52 beválogatott alkotás közül 29 kisjátékfilm, 17 animáció, három kísérleti film, kettő pedig dokumentumfilm. A versenyprogramban szereplő alkotások 26 országból érkeztek, a legtöbb közülük - kilenc - magyarországi rendező munkája.

A versenyen kívüli nagyjátékfilmekről szólva a fesztiváligazgató kiemelte, hogy idén is sikerül a legfrissebb magyar és román alkotásokat bemutatni. Emlékeztetett arra, hogy

a fesztivál egyik fő célkitűzése alapítása óta a legújabb magyar filmtermés bemutatása, hiszen ma még mindig nem lehet nagy számban magyar filmeket látni a romániai mozikban.

A fesztivál közönsége láthatja a Kincsem című filmet, amelyet Herendi Gábor rendező jelenlétében vetítenek. Bemutatják Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Arany Medve-díjas alkotását is, amelyet a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára nevezett Magyarország.

A fesztiváligazgató kiemelte a programból Török Ferenc legújabb, 1945 című alkotását is.

Bemutatják még Madarász Isti Hurok, Kostyál Márk Kojot, Bereczki Csaba Soul Exodus, valamint M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor Brazilok című filmjét. A közönség megtekintheti Románia Oscar-nevezését, Adrian Sitaru Fixeur című alkotását is.

Fotó: Boda L. Gergely

A kísérőprogramok közül Sipos Levente kiemelte Földes László Hobo Bob Dylan-koncertjét, amelyet Erdélyben először hallhat a közönség. Fellép Marosvásárhelyen a Takarmánybázis Tandem Film a hangok felől című előadásával, amely élő továbbgondolása az 1945 című film Szemző Tibor által komponált zenei világának.

A fesztiválon a Balassi Intézet bukaresti központja jóvoltából Rózsa Miklós magyar zeneszerzőről is megemlékeznek, aki Oscar-díjat kapott Alfred Hitchcock Elbűvölve című filmjének zenéjéért.

Ez Ioan Dobrinescu román zeneszerző átírásában élőben is felcsendül a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekarának művészeiből álló Transylvanian Wind Ensemble fúvós kvintett előadásában.

{K1}

A fesztiváligazgató elmondta, hogy rövid visszatekintést készítettek azoknak a rendezőknek az alkotásaiból, akik mára már világhírűvé váltak, de pályájuk elején részt vettek a marosvásárhelyi fesztiválon.