Félárbócra engedték a nemzeti lobogót az 56-os forradalom leverésének évfordulóján

MTI 2017. november 04., 11:42

Áder János köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett félárbócra engedték Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 61. évfordulóján. A lobogó egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.

Fotó: MTI

A Parlament főlépcsője feletti két erkélyen egy magyar zászló, illetve egy fekete gyászzászló lengett. A Kossuth téri megemlékezésen részt vett mások mellett Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök, a diplomáciai, valamint a katonai attasétestület több tagja, továbbá pártok, katonai és állami szervezetek képviselői. Az eseményen közreműködött a Honvéd Díszzászlóalj, a Nemzeti Lovas Díszegység, valamint Budapest Helyőrség Zenekara.

A nemzeti gyásznap központi megemlékezése a főváros XVIII. kerületében, a Hargita téren álló 1956-os emlékműnél lesz. Este a Szent István-bazilikában emlékkoncertre várják az érdeklődőket.

A bazilikánál mécsesek és fényfestés is megidézi a mártírok emlékét. A Terror Háza Múzeumnál, a Hősök falánál egész nap gyertyagyújtással tiszteleghetnek az emlékezők az áldozatok előtt, a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál protokollmentes megemlékezést tartanak.

Emellett Magyarország-szerte megemlékeznek arról, hogy 1956. november 4-én, vasárnap, hajnali 4 óra 15 perckor a szovjet hadsereg általános támadást indított Budapest, a nagyobb városok és a fontosabb katonai létesítmények ellen.

Fotó: MTI

A főváros védői - nemzetőrök, rendőrök és kisebb-nagyobb honvédegységek - felvették a harcot.
November 4-én régóta megemlékeznek az 1956-os események áldozatairól, a magyar kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.