Mélyen zsebbe kell nyúlnia a kolozsvári városházának, hogy biztosítsa a megemelt béreket

Kiss Előd-Gergely 2017. november 03., 13:46

Mintegy 300 ezer euróval készül kiegészíteni a kolozsvári polgármesteri hivatal az alkalmazottai béralapját a következő tanácsülésén a fizetésemelések miatt. A két alpolgármester különböző álláspontra helyezkedett a témában.

Fotó: Facebook

A fizetésemelést előíró új bértörvény miatt a kolozsvári képviselőtestületnek a következő tanácsülésen kell szavaznia az alkalmazottak béralapjának a kiegészítéséről, az év elején elfogadott keretet összesen 300 ezer euróval egészítik ki.

Dan Tarcea, Kolozsvár liberális alpolgármestere a Ziua de Cluj portálnak úgy nyilatkozott:

jobb megoldás híján a fejlesztések rovására kell a fizetéseket emelniük. Az elöljáró arra panaszkodott, hogy bár a törvény előírja a közszférában a bérelemelést az önkormányzatok számára, plussz forrásokat nem rendeltek hozzá.

Ez szerinte azzal fog járni, hogy a polgármesteri hivatalok a jövőben kevesebbet fognak fejlesztésekre költetni.

Oláh Emese, a kincses város RMDSZ-es alpolgármestere a Krónikának derűlátóbban nyilatkozott a témáról.

Az elöljáró szerint Kolozsvár abban a szerencsés helyzetben van, hogy az önkormányzat képes saját forrásaiból fedezni a közalkalmazottak béremelését.

Mint mondta, már a féléves költségvetés-kiegészítéskor figyelembe vette az önkormányzat, hogy növekedni fognak bérek. „Ami a tanügyben dolgozó közalkalmazottak bérét illeti, azt mi is az áfavisszaosztásból finanszírozzuk, tudniillik még szeptemberben elfogadta a kormány azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely alapján ezeket a fizetéseket biztosítani tudjuk” – magyarázta.

Oláh Emese úgy tudja, a kolozsvári önkormányzat nem kényszerül arra, hogy a beruházásoktól csoportosítson át forrásokat ahhoz, hogy ki tudja fizetni a béreket.

Kérdésünkre Oláh Emese elmondta: a kisebb önkormányzatoknak valóban megerőltető kifizetni a megemelt béreket, valószínűleg kisebb költségvetésből sokkal nehezebb megoldani ez a feladatot, teljes mértékben a kormány támogatásától függnek ezek az önkormányzatok. „Egyértelműen megnehezítette a kisebb önkormányzatok dolgát a béremelés. Más szempontból ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy csak akkor lehet versenyképes munkát elvárni az önkormányzati alkalmazottaktól, ha kellő mértékben díjazzák a munkájukat. Nagyon nehéz lenne általános érvényű következtetést levonni erről az intézkedésről.

Úgy gondolom, meg kellene találni azt a kiegyensúlyozott megoldást, amelynek révén az önkormányzatok versenyképes béreket tudnak biztosítani az alkalmazottaiknak, természetesen ennek megfelelő, azaz a versenyszférával azonos követelményeket támasztva velük szemben”

– értékelt a Krónikának Oláh Emese.

A fizetésemelésekkel egyébként nem járnak rosszul a városháza alkalmazottai. A bérlista élén Emil Boc polgármestere áll, az elöljáró bruttó 16 313 lejt keres, ez 3263 lejjel több, mint korábban. Az alpolgármesteri bruttó fizetések pedig a korábbi 11 600-ról 14 500 lejre emelkedtek. Gheorghe Şurubaru városmenedzser bruttó 11 600 lejjel a harmadik hely áll. A legkisebb fizetés a szakképesítéssel nem rendelkező alkalmazottaknak jár, ők nettó 1446 lejes fizetést vihetnek haza.