Tăriceanu szerint is bele akart szólni a holland nagykövet az igazságügybe

Balogh Levente 2017. november 02., 19:33

Megerősítette Titus Corlăţean volt igazságügy-miniszter azon kijelentését Călin Popescu Tăriceanu, a felsőház elnöke, miszerint külföldi diplomaták bele akartak szólni abba, hogyan működjön a román igazságszolgáltatás, és ki irányítsa.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke is megerősítette Titus Corlăţean volt igazságügy-miniszter szerdai kijelentését, miszerint korábban Hollandia nagykövete megpróbált befolyást gyakorolni a román kormányra annak érdekében, kit nevezzenek ki az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) élére. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a vele folyatott beszélgetés során a holland diplomata nem beszélt konkrét személyről.

A holland nagykövet nem vette a bátorságot ahhoz, hogy azt mondja: Kövesit nevezzük ki, de megpróbált kioktatni arról, mi tegyünk az igazságszolgáltatással. Egy találkozón helyre tettem a nagykövetet, és bepanaszoltam holland kollégámnál.

(...) Két hév múlva hazahívták. Magyarországon is rendre utasították az amerikai nagykövetet, amikor az túllépett a diplomácia szabályainak határain. Románia az egyetlen ország Európában, ahol a diplomaták így viselkedhetnek" – szögezte le Tăriceanu a România TV hírcsatornának nyilatkozva szerdán este.

A szenátus elnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy a nap folyamán korábban Titus Corlăţean volt igazságügy-miniszter azt mondta:

2012-ben mind az amerikai, mind a holland nagykövet megpróbált nyomást gyakorolni rá annak érdekében, hogy Laura Codruţa Kövesit nevezze ki a DNA élére.

Mark Gitenstein és Matthijs von Bonzel nagykövetekről van szó. A szociáldemokrata politikus erről a büntetés-végrehajtás egykori titkosszolgálata (SIPA) archívumát vizsgáló bizottság ülésén beszélt.