Határon túli vezetők Gyurcsány tervéről: kutyából nem lesz szalonna

Hírösszefoglaló 2017. november 02., 17:16

Több határon túli magyar szervezet tiltakozott, mert Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke bejelentette, aláírásgyűjtést indít azért, hogy ne szavazhassanak, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként, a 2004. december 5-i népszavazással kapcsolatban is azt álláspontot képviselte, hogy a határon túl élőknek nem jár szavazati jog – mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerdán Szabadkán Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének választójoggal kapcsolatos kijelentésére reagálva.

„Kutyából nem lesz szalonna" – állapította meg Pásztor István a szabadkai Pannon RTV-nek nyilatkozva.

A VMSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc számára a határon túli magyarok már 2004-ben is szerbek, románok, ukránok és szlovákok voltak, és ez a mai napig így van, amit Pásztor István a maga és a vajdasági magyar közösség nevében is kikért magának.

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy sem most, sem belátható időn belül, ameddig ilyen álláspontokat képvisel, (Gyurcsány Ferenc) ne legyen döntéshozatali pozícióban a magyar parlamentben"

– fűzte hozzá Pásztor István.

{K1}

A DK elnökének keddi bejelentése után az M1 megszólaltatta mások mellett Zubánics Lászlót, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökét, aki Gyurcsány Ferencre utalva azt mondta: valószínűleg „a lemeztűje akadhatott be”, hiszen 2004. december 5-én is hasonló témákkal próbálták a hangulatot kelteni a határon túli magyarok ellen. (Akkor tartották a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló népszavazást.)

A Fidesz is reagált Gyurcsány Ferenc felvetésére, Hidvéghi Balázs, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója azt hangsúlyozta:

a baloldal illegális bevándorlók „tömegeit” telepítené be Magyarországra, de közben kész bármikor „magyarok ellen fordulni és gyűlöletkampányt kezdeni”.