Pluszforrásokat keresnek az adócsökkentés miatt póruljárt önkormányzatok

Bíró Blanka 2017. november 02., 16:38

A helyi önkormányzatok számára óriási bevételkiesést fog okozni, ha a kormány tervezi szerint január elsejétől a jelenlegi 16-ról 10 százalékra csökkentik a személyi jövedelemadó mértékét – hívta fel a figyelmet csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád.

Fotó: Vargyasi Levente

Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott: minden adócsökkentést támogat, ám ezzel párhuzamosan megoldásokat kell találni arra, hogy a települések és a megyék ne essenek el az egyik legnagyobb jövedelemforrásuktól.

Az elöljáró végzett egy számítást, amelyből kiderült, hogy a személyi jövedelemadó hat százalékponttal való csökkentése után, még ha a teljes összeget is osztják vissza az önkormányzatoknak, akkor sem kapják meg a jelenlegi támogatást.

Ugyanis jelenleg az illeték 71,5 százaléka marad helyben, ebből 41,7 százalékot kapnak a helyi önkormányzatok, 11,25 százalékot a megyei önkormányzatok, 18,5 százalékot pedig a megyei pénzügyi igazgatóságok osztanak el a megyei és helyi közigazgatások között a törvény által leszabályozott képlet alapján. Az adó többi része Bukarestben marad.

{K1}

Antal számításai szerint, hogy a helyben maradó összegek ne csökkenjenek a 10 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése után, a településeknek 66,8 százalékot, a megyéknek 18 százalékot, a pénzügynek pedig 29,6 százalékot kellene kapnia. „Ezzel csak az a gond, hogy ez 114 százalék.

Tehát ha a teljes személyi jövedelemadó összeget visszaosztják, akkor is kevesebb marad a helyi költségvetésekben, mint most”

– magyarázta az elöljáró. Antal kifejtette:

vasárnap este Bukarestben ülésezik a municípiumokat tömörítő szövetség vezetőtanácsa, amelynek tagjai a kiesés pótlására alkalmas megoldásokról is tárgyalnak.

A polgármester hangsúlyozta, a legnagyobb összegek az általános forgalmi adóból (áfa/TVA) és a profitadóból folynak be az államkasszába, ezekből azonban semmit nem hagynak helyben, csak a pedagógusok fizetését osztják vissza az áfából. Ezért szerinte járható út lenne, ha a személyi jövedelemadóból származó kiesést például az áfából történő visszaosztással pótolnák.

Antal különben támogatja az adócsökkentést, mert szerinte ezzel kifehérítik a fizetéseket, hiszen még mindig előfordul, hogy a cégek csak a bérek egy részét adják törvényesen,

a többit pedig feketén, hogy ezután ne kelljen adót fizetniük. Amint arról beszámoltunk, a szenátus a héten elutasította az RMDSZ törvénytervezetét, amelyben 71,5 százalékról 80 százalékra növelték volna a személyi jövedelemadóból visszaosztott összegek arányát.